Cykeltyvene er på rov efter de dyre modeller

Cykeltyvene ved, hvad de vil have. Der bliver stjålet færre cykler i Danmark, men tyvene er blevet mere kvalitetsbevidste.

Sådan lyder det fra forsikringsselskabet Tryg, der har gransket tyvenes aktiviteter.

- Der er sket et generelt fald i antal af cykeltyverier, men antallet af tyverier af dyre mountainbikes og racercykler er steget, siger Kasper Riis, kommunikationschef i Tryg.

- Så det viser, at tyvene går ganske målrettet mod de avancerede og dyre cykler. Der er et tydeligt mønster, siger han.

I første halvår af 2015 har politiet modtaget knap 25.500 anmeldelser om tyveri og brugstyveri af cykler, viser tal fra Danmarks Statistik.

Til sammenligning blev der for tyve år siden - i første halvdel af 1995 - stjålet 57.790 cykler. Det er flere end dobbelt så mange tyverier som i år.

Men det er de billige cykler, tyvene går udenom.

En undersøgelse fra Tryg har vist, at der sidste år blev stjålet 68 procent flere cykler til mellem 10.000 og 30.000 kroner, end der gjorde i 2009.

Samtidig blev der i 2014 stjålet 31 procent færre cykler til under 5000 kroner sammenlignet med fem år tidligere.

- Flere forhandlere har oplevet, at tyve er gået meget målrettet efter dyre cykler - også selvom de er gemt væk bagest i forretningen, siger Kasper Riis fra Tryg.

Ud over sportscykler er ladcykler som de populære Christiania-cykler i høj kurs blandt tyvene. Men Tryg opfordrer altså alle cyklister til at passe godt på de to- og trehjulede.

- Hvis man både har en forsikringsgodkendt lås på selve cyklen og en kæde, så man kan låse cyklen fast til et stativ eller et træ, vil det gøre arbejdet sværere for tyven, siger Kasper Riis.

Desuden skal man tænke sig om, inden man sætter en dyr cykel til salg på internettet.

For billeder af cyklen - sammen med kontaktoplysninger på ejeren - kan lede cykeltyvene frem til de eftertragtede tyvekoster.

- Det er vores indtryk, at tyvene er blevet mere digitale. De går også på Den Blå Avis og tjekker Endomondo og Facebook, siger forebyggelseschef i Tryg, Charlotte Gøttler.

- Der er risiko for, at tyvene lader som om, at de er potentielle købere, siger hun.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har ni ud af 10 danskere en cykel, og der sælges cirka en halv million cykler om året.

/ritzau/

Dagens Gossip