Cyperns banker får forsvar mod risikabelt stormløb

Men allerede nu står det klart, at landets regering vil gøre alt for at forhindre et regulært stormløb mod de hårdt pressede banker, hvor især udenlandske rigmænd står parat til at hive deres indeståender ud.

Den cypriotiske regering vil således indføre en række restriktioner over for kunderne, bekræfter landets finansminister, Michalis Sarris, onsdag aften.

Det økonomiske bolværk betyder blandt andet, at kunder højest kan hæve 300 euro om dagen fra bankerne, skriver nyhedsbureauet AFP.

I et dekret, offentliggjort i landets statslige medier, forklarer Sarris, at »manglen på likviditet samt den betydelige risiko for udstrømning af indskud med sammenbrud af pengeinstitutterne som muligt udfald« som grunden til de stramme restriktioner.

Loftet på 300 euro bliver ikke eneste restriktion. Regeringens dekret forbyder således også personer i at rejse ud af landet med pengebeløb, der overstiger 1000 euro, og toldere har fået besked på at tjekke de udrejsende.

Desuden vil det ikke være muligt at indløse checks, ligesom det ikke vil være muligt at foretage køb via kredit- og betalingskort uden for landets grænser, hvis beløbet overstiger 5.000.

Beslutningen om at genåbne bankerne blev truffet efter indgåelsen af en aftale mellem Cypern og Den Internationale Valutafond (IMF) og EU, som kaster en økonomisk livline til det gældsramte eurozoneland.

Dagens Gossip