Cyperns banker forbliver lukket til torsdag

Finansminister Michael Sarris traf beslutningen på anbefaling af nationalbankdirektør Panicos Demetriades for at »sikre et velfungerende banksystem« i landet, hedder det i erklæringen fra nationalbanken.

Meldingen kom bare få timer efter, at nationalbanken havde sagt, at alle cypriotiske banker på nær de to største, som er de hårdest ramte efter finanskrisen, ville genåbne tirsdag efter at have været lukket i 10 dage af frygt for et stormløb på bankerne fra kunder, der vil hæve deres penge i panik.

Beslutningen om at genåbne de fleste banker kom efter Cypern indgik en aftale med Den Internationale Valutafond (IMF) og EU, som kaster en økonomisk livline til det gældsramte eurozoneland.

Ifølge aftalen melder Den Europæiske Centralbank (ECB) sig klar til at hælde ti milliarder euro i den cypriotiske statskasse, hvoraf første rate falder i maj.

ECB yder en total indskydergaranti på bankindskud på op til 100.000 euro og Cyperns to største banker Laiki Bank og Bank of Cyprus bliver totalt restruktureret, og førstnævnte formodentligt helt lukket. Derimod skal Bank of Cyprus polstres til at kunne fortsætte. Det skal blandt andet ske ved, at indskud fra Laiki Bank hældes derover.

Staten opretter et finansielt skraldespandsselskab til at håndtere »giftige aktiver«, som det er set mange andre steder under finanskrisen.

Til forskel fra andre tilfælde i Europa, så bliver indskud på over 100.000 euro placeret i det finansielle skraldespandsselskab for at dække tab. Det betyder i realiteten, at indskydere med over 100.000 euro ganske enkelt risikerer at miste pengene.

Aftalen behøver ikke godkendelse af parlamentet på Cypern. Det kan lade sig gøre, da det tidligere forslag indeholdt en regulær skat til bankkunder, mens det nye forslag blot handler om, i hvilke selskaber indskydernes penge bliver placeret, og det er ikke en sag, parlamentet behøver at blande sig i.

Cypern har en meget stor banksektor, og det skyldes blandt andet, at det har været attraktivt for udenlandske velhavere at placere deres penge i landet. Der har dog været beskyldninger fremme om, at udlændinge - især russere - simpelthen bruger de cypriotiske banker til hvidvask af penge, der er kommet dem i hænde på ulovlig vis.

I Laiki Bank er der ifølge Financial Times i alt indskud på 4,2 milliarder euro, når man fraregner indskud på op til 100.000 euro. Det er dette beløb på 4,2 milliarder euro, som nu er i spil til at dække underskuddene i bankerne. En stor del af de penge menes netop at stamme fra udenlandske indskud.

Den tidligere aftale mellem den cypriotiske regering og EU indeholdt en generel skat på bankindskud på 6,75 procent. Skatten skulle rejse de 5,8 milliarder euro, som EU har krævet, at Cypern selv skaffer, før Unionen lægger sine ti milliarder euro på bordet. Aftalen blev stemt ned i parlamentet, hvilket udløste run på bankernes hæveautomater, idet en total finansiel nedsmeltning ville blive konsekvensen, hvis ikke en anden aftale faldt på plads.

BNB/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip