Cyperns finansminister forlader Rusland uden lån

Torsdag bekræftede både Sarris og Ruslands premierminister Medvedev, at gasfelter ud for Cyperns kyster var smidt på forhandlingsbordet som sikkerhed for et lån på godt fem milliarder euro, men man har ikke indgået en aftale, og den russiske finansminister, Anton Siluanov, oplyser fredag, at forhandlingerne »er slut«. Russiske investorer er tilsyneladende ikke interesseret i de cypriotiske gasfelter, oplyser Siluanov.

Forhandlinger mellem Michael Sarris og den russiske finansminister blev ifølge kilder med kendskab til forhandlingerne afbrudt natten til fredag, uden at man var nået frem til en aftale om overhovedet at forlænge et eksisterende lån på 2,5 milliarder euro.

Tidligere på ugen afviste et overvældende flertal i det cypriotiske parlament den hjælpepakke på 10 milliarder euro, som EU har tilbudt landet. Den politiske aftale med EU om hjælpepakken indeholder således krav, der omfatter en undersøgelse af de tiltag, der skal bekæmpe hvidvaskning af penge gennem de cypriotiske banker, lige som der også skal indføres en tvungen afgift på bankindeståender.

Regeringsledere i flere af de andre eurolande er tilsyneladende bekymrede for, om russiske rigmænd hvidvasker deres penge med hjælp fra Cyperns banker.

Det har ifølge Berlingske udløst en rasende debat i Cypern, hvor især den tyske regering er blevet beskyldt for at være i gang med at lukke Cyperns banksektor i jagten på de russiske rigmænd.

Dagens Gossip