Cypriotiske banker sælges til - Grækenland!!!

Man skulle måske tro, at Grækenland har nok i sine egne økonomiske problemer. Men i øjeblikket forhandler græske banker om at overtage dele cypriotiske banker.

Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at den græske regering har meddelt, at der lige nu foregår forhandlinger om, at græske banker straks kan overtage de græske filialer af nødlidende cypriotiske banker.Ifølge en mail fra det græske finansministerium arbejder regeringen i øjeblikket tæt sammen med Cyperns Centralbank omkring de konkrete procedurer. Planen handler dog nok ikke så meget om at redde Cypern, men om at sikre græske bankkunders penge.

Skal finde løsning inden tirsdag

Status for Cypern er lige nu, at landet inden tirsdag skal forhandle en redningspakke på plads med EU og Den Internationale Valutafond, IMF. Lykkes det ikke, har Den Europæiske Centralbank annonceret, at den vil kappe livlinjen til de cypriotiske banker, og det vil reelt set betyde en statsbankerot.

Kravet fra EU og IMF er, at cyprioterne selv lægger yderligere 5,8 milliarder euro på bordet.

Første forslag gik på at sende regningen til landets bankkunder, men det forslag har vist sig at være særdeles upopulært og er i blevet sparket til hjørne. Også salg af gasfelter til Rusland og nationalisering af landets store pensionsfonde er på bordet.

Det er i høj grad krisen i Grækenland, der er skyld i de cypriotiske bankers problemer. De havde store beholdninger af græske statsobligationer, hvis værdier blev barberet kraftigt ned ved den såkaldte »haircut«, som var en del af EUs hjælpepakke til Grækenland.

Dagens Gossip