Cypriotiske ledere udtrykker håb om fred i julebudskab

Skrevet af admin

25/12/2015

Mest læste i dag

Lederne for de to halvdele af Cypern har udsendt et fælles julebudskab, hvor de udtrykker håb om fred i 2016 og genforening.

Den græsk-cypriotiske leder, Nicos Anastasiades, og han tyrkisk-cypriotiske modstykke, Mustafa Akinci, udtrykte på hinandens sprog håb om genforening i et tv-budskab, som også er lagt ud på YouTube.

- Jeg ønsker, at det nye år vil tillade os igen at leve mere fredeligt i et genforenet land, siger Anastasiades på tyrkisk. Det er første gang han i fuld offentlighed taler på tyrkisk.

Ved siden af ham står Akinci, der på græsk "ønsker, at det nye år vil bringe en varig fred, afklaring og fremgang for alle cyprioter".

Cypern har været delt, siden soldater fra Tyrkiet rykkede ind på den østlige del af øen i 1974 som reaktion på et græsk-cypriotiske kupforsøg med henblik på at gøre øen til en del af Grækenland.

Den tyrkisk-cypriotiske del fylder en tredjedel af øen og har også været den fattigste i de mellemliggende år.

I sidste uge deltog de cypriotiske ledere i de sidste FN-forhandlinger i 2015 om en fredsløsning. Her udtrykte de håb om en genforening.

Der er planlagt tre nye møder i januar.

Cypern blev medlem af EU i 2004, og dengang var EU og FN overbevist om, at det havde overtalt de to parter til en genforening. Men den daværende græsk-cypriotiske regering undsagde en aftale, den selv havde været med til at forhandle.

Ved en folkeafstemning sagde den græsk-cypriotiske befolkning nej til genforeningen. Det skabte vrede i mange EU-lande.

/ritzau/AFP