DA advarer: Lovhul i ny reform kan koste halv milliard

Skrevet af admin

29/01/2014

Mest læste i dag

Landets arbejdsgivere kan se frem til en pæn gevinst, hvis regeringens udspil til en reform af erhvervsuddannelserne føres ud i livet.

Måske for pæn.

I hvert fald råber Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu selv vagt i gevær over for en del af udspillet, fordi det ifølge DA vil resultere i en regning på mindst en halv milliard kroner til statskassen.

I udspillet lægges der blandt andet op til at få flere ufaglærte i beskæftigelse til at uddanne sig til faglærte.

Og for at nå det mål vil regeringen hæve arbejdsgivernes lønrefusion fra staten fra 80 procent til 110 procent af den højeste dagpengesats når det gælder voksne elever, der er ansat i en virksomhed.

Og den stigning vil være så attraktiv, at landets virksomheder - mod regeringens egen forventning - vil bestorme ordningen, lyder det fra DA.

- Vi tror ikke på Undervisningsministeriets antagelser om, at der ikke vil blive større efterspørgsel fra virksomheder og medarbejdere, siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Henrik Bach Mortensen, til Ritzau, og fortsætter:

- Vi vurderer, at dette forslag vil svække de offentlige finanser med mindst en halv milliard kroner, hvis det bliver ført ud i livet.

For et år siden advarede Dansk Arbejdsgiverforening regeringen mod et andet hul i loven, som arbejdsgiverne ellers selv kunne drage økonomisk fordel af.

Det drejede sig om loven om jobrotation, hvor regeringen i første omgang overhørte DA's advarsel, men hvor man efter få måneder måtte skride ind og lukke hullet i loven.

Men der var regningen allerede nået op på 240 millioner kroner - alene i år.

Og nu er den altså gal igen, lyder det.

- Al erfaring viser, at virksomheder og medarbejdere meget hurtigt opdager attraktive tilskudsordninger og gør brug af dem, siger Henrik Bach Mortensen om forslaget om at hæve lønrefusionen til 110 procent af højeste dagpengesats.

- Arbejdsgiverne har grund til at frygte, at en væsentlig del af de øgede udgifter, vil blive væltet over på virksomhederne. Arbejdsgiverne må derfor forlange, at dette element pilles ud af erhvervsuddannelsesreformen.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) vil ikke kommentere advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening.

/ritzau/