DA: Praktikpladser er ikke lavthængende frugter

Selvom en ny analyse konkluderer, at der er potentiale til at skabe mere end 33.700 nye praktikpladser i de danske virksomheder, så er det ikke nogen nem øvelse.

Det mener DA, der sammen med Undervisningsministeriet og LO har bestilt analysen hos Deloitte.

- De 34.000 nye praktikpladsmuligheder er desværre ikke lavthængende frugter, siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Erhvervsskolernes praktikopsøgende indsats skal være af en helt anden kaliber, hvis potentialet skal indfries.

Arbejdsgiverforeningen henviser til, at en betydelig del af de pladser, som analysen finder, er i virksomheder, der ikke har elever i forvejen, og hvor potentialet er mindre end en fuldtidsstilling.

- Det betyder, at knap 70.000 virksomheder, der i dag ikke har elever, skal kontaktes, hvis praktikpladspotentialet skal indfries. Det er mere end tre gange så mange, som antallet af virksomheder, der i dag har elever i praktik, konstaterer Simon Neergaard-Holm.

Han efterlyser derfor en professionel formidling af elever over for virksomhederne og større kvalitet i erhvervsuddannelser.

Hos LO mener man, at virksomhederne bærer ansvaret.

- Virksomhederne kommer til at påtage sig det samfundsmæssige ansvar at sikre, at vi også i de kommende år har den nødvendige arbejdskraft, siger sekretær Ejner K. Holst i en skriftlig kommentar.

Han henviser til, at analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har varslet en mangel på 32.000 faglærte i 2020 og 90.000 i 2030.

- Den enkelte arbejdsgiver må spørge sig selv om, hvor hans medarbejdere skal komme fra i fremtiden, hvis ingen stiller praktikpladser til rådighed. De skal vise rettidig omhu både for samfundets og deres egen skyld, påpeger Ejner K. Holst.

/ritzau/

Dagens Gossip