DA: Vi er helt afhængige af udenlandsk arbejdskraft

Skrevet af admin

03/06/2015

Mest læste i dag

Det er nok efterhånden velkendt, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) for nylig har regnet sig frem til, at udlændinge har taget størsteparten af de omkring 40.000 private hel- eller deltidsjob, der er skabt under SR-regeringen.

Og nu viser en ny analyse fra arbejdsgiverne, at billedet gentager sig, når det gælder den offentlige sektor.

Fra fjerde kvartal 2011 til samme periode i 2014 er antallet af offentligt ansatte faldet med lidt over 12.000 personer, viser DA's analyse, der blandt andet er baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Og nedgangen er en realitet, selvom der faktisk sideløbende er kommet godt 3500 flere ansatte uden dansk statsborgerskab ind i den offentlige sektors rækker.

Det viser den bidende nødvendighed af at kunne tiltrække folk udefra, siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen.

- Det her viser, at det er hele det danske arbejdsmarked - også den offentlige sektor - der er fuldstændig afhængig af udenlandsk arbejdskraft, siger han.

- Det skal vi altså huske på, når vi har de her diskussioner. Den helt store risiko for os i denne forbindelse er faktisk, at de drager hjem igen. Så er vi virkelig ilde stedt, siger han.

Han fremhæver, at når stigningen i antallet af udlændinge også har slået igennem i det offentlige - endda med endnu større kraft end tilfældet er i det private - så viser det udfordringerne med at få flere danskere ud af forsørgelsessystemet.

- Når vi hidtil har diskuteret indtag af udenlandsk arbejdskraft i den private sektor, er vi somme tider blevet bebrejdet, at vi gør det på grund af social dumping, hvor vi omvendt siger, at det skyldes mangel på kompetencer.

- Derfor er det jo interessant, at man i den offentlige sektor - hvor der er opslagspligt på stillinger og 100 procent overenskomstdækning - alligevel kan man se, at indtaget af udenlandsk arbejdskraft er større end i det private, siger Jørn Neergaard Larsen.

/ritzau/