DA vil diskutere brugerbetaling efter SU-dom

Det klinger hult, når danske politikere vånder sig over den tyske SU-dom, mener Dansk Erhverv.

- Det burde ikke komme bag på nogen, at vores EU-medlemskab sætter vores universelle velfærdsydelser under pres.

En EU-dom slog torsdag fast, at Tyskland har stillet for firkantede rammer op for, hvornår tyskere kan nægtes uddannelsesstøtte til studier i udlandet.

- Det er på høje tid at få en fordomsfri debat om, hvordan vi indretter vores velfærdssamfund i respekt for arbejdskraftens frie bevægelighed i, siger uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv Jannik Schack Linnemann i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at EU-domstolens afgørelse ikke er overraskende.

- Den følger blot den udvikling, der hidtil har været på området. Politikerne har ikke udvist rettidig omhu i forhold til, hvordan vi skal indrette vores velfærdsydelser fremover, siger han.

EU-domstolen har igennem de senere år ganske konsekvent udvidet EU-borgernes mulighed for at få sociale ydelser i andre lande og mulighederne for eksport af sociale ydelser såsom SU, selvom man opholder sig i andre lande end Danmark.

- Den nye dom understreger blot, at opholdskravet ikke kun er et problem for personer, der arbejder i Danmark, men faktisk, at den er et problem for alle EU-borgere i almindelighed, siger Jannik Schack Linnemann.

Udviklingen er ikke kun relevant på SU-området men på alle velfærdsområder såsom ret til børnepenge. EU-borgeres adgang til sociale ydelser i andre lande end deres oprindelsesland bliver bedre og bedre i takt med tiden.

- Vi er nødt til at få en fordomsfri debat om brugerbetaling, omlægning af SU til lån og afskaffelse af SU til det såkaldte fjumreår.

- Derfor bør forårets SU-aftale tages op til revision, så vi kan fremtidssikre vores velfærdssystem, mener Jannik Schack Linnemann.

/ritzau/

Dagens Gossip