DA vil diskutere brugerbetaling efter SU-dom

Det klinger hult, når danske politikere vånder sig over den tyske SU-dom, mener Dansk Erhverv.

- Det burde ikke komme bag på nogen, at vores EU-medlemskab sætter vores universelle velfærdsydelser under pres.

En EU-dom slog torsdag fast, at Tyskland har stillet for firkantede rammer op for, hvornår tyskere kan nægtes uddannelsesstøtte til studier i udlandet.

- Det er på høje tid at få en fordomsfri debat om, hvordan vi indretter vores velfærdssamfund i respekt for arbejdskraftens frie bevægelighed i, siger uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv Jannik Schack Linnemann i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at EU-domstolens afgørelse ikke er overraskende.

- Den følger blot den udvikling, der hidtil har været på området. Politikerne har ikke udvist rettidig omhu i forhold til, hvordan vi skal indrette vores velfærdsydelser fremover, siger han.

EU-domstolen har igennem de senere år ganske konsekvent udvidet EU-borgernes mulighed for at få sociale ydelser i andre lande og mulighederne for eksport af sociale ydelser såsom SU, selvom man opholder sig i andre lande end Danmark.

- Den nye dom understreger blot, at opholdskravet ikke kun er et problem for personer, der arbejder i Danmark, men faktisk, at den er et problem for alle EU-borgere i almindelighed, siger Jannik Schack Linnemann.

Udviklingen er ikke kun relevant på SU-området men på alle velfærdsområder såsom ret til børnepenge. EU-borgeres adgang til sociale ydelser i andre lande end deres oprindelsesland bliver bedre og bedre i takt med tiden.

- Vi er nødt til at få en fordomsfri debat om brugerbetaling, omlægning af SU til lån og afskaffelse af SU til det såkaldte fjumreår.

- Derfor bør forårets SU-aftale tages op til revision, så vi kan fremtidssikre vores velfærdssystem, mener Jannik Schack Linnemann.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip