Dårlig datasikkerhed skal koste millionbøde

Skrevet af admin

07/01/2015

Mest læste i dag

Det kan blive dyrt for virksomheder at sjuske med it-sikkerheden og databeskyttelsen, når EU's nye regler om persondata om få år er blevet til gældende lov.

Mens den højeste bøde i Danmark i den slags sager hidtil har været på 25.000 kroner, har politikerne i EU-Parlamentet valgt at hæve strafferammen til et helt andet niveau, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

For myndigheder og virksomheder er bøderne som udgangspunkt på op til 100 millioner euro - baseret på forseelsens alvor og virksomhedens størrelse.

Men er synderen et stort internationalt firma, hvor selv 100 millioner euro ikke er straf nok, kan bøden i stedet blive på op til fem procent af firmaets samlede globale omsætning.

De højeste bøder kommer dog først i brug ved gentagne overtrædelser, forklarer Christian Wiese Svanberg, der er advokat hos Plesner og ekspert i persondataret.

- Det bliver en markant nyskabelse, især i Danmark, fordi vi kommer fra et ekstraordinært lavt bødeniveau.

- Vi har ikke haft tradition for reelt at sanktionere overtrædelser af persondataloven, siger Christian Wiese Svanberg, som i et tidligere job i Justitsministeriet har været dansk hovedforhandler af de nye regler.

Arbejdet med de kommende regler har været i gang i EU i snart tre år, og de endelige regler forventes at falde på plads i løbet af 2015.

/ritzau/