Dårlige fængselsforhold kan koste politiet rockervidner

Skrevet af admin

22/03/2015

Mest læste i dag

En række dømte rockere har i de senere år sagt farvel til miljøet og fortalt politiet om deres tidligere kammerater. De såkaldte kronvidner har bidraget til, at op mod 50 rockere er dømt for deres kriminelle handlinger.

Men da vidnerne tvinges til selv at afsone straf under dårlige vilkår og i isolation, kan det betyde, at fremtidige vidner vil nægte at åbne op for politiet. Det skriver Politiken søndag.

Af hensyn til vidnernes egen sikkerhed kan de ikke afsone i almindelige fængsler, men flyttes rundt mellem landets små arresthuse, der ikke er indrettet til længere afsoning.

I bogen "Guldfuglen", som udkommer tirsdag, retter eksrockeren Martin Fryd Petersen ifølge Politiken kritik mod de isolerede forhold, han må afsone under, selv om hans vidneudsagn har sendt en snes medlemmer af Hells Angels i fængsel for drab, vold og drabsforsøg.

Martin Fryd Petersen har tidligere haft besøg af Folketingets Retsudvalg, så han kunne fortælle dem om problemstillingen, der bakkes op af advokat Henrik Garlik Jensen, der har været forsvarsadvokat for en ung rocker, der hjalp politiet i rockersager.

Han mener ligesom Martin Fryd Petersen, at der er et alvorligt problem med vidnernes afsoningsvilkår:

- Efter erfaringerne med min klient fra dengang er det nu sådan, at jeg, hvis jeg får en klient, der vil hjælpe politiet og dermed samfundet, klart og tydeligt vil sige til ham, at han risikerer at tage skade under sin afsoning.

- Det betyder jo, at politiet risikerer at miste afgørende vidner i den slags sager, siger advokaten til Politiken.

I Rigspolitiet siger direktør for politiområdet, Svend Larsen, at det generelt ikke er hans erfaring, at det er afsoningsforholdene, der afgør, om folk vil vidne mod deres egne.

- Men uanset det, så skal vi have løst de her problemer med afsoningen, så de negative konsekvenser ved at samarbejde med politiet bliver minimeret eller fjernet.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ifølge Politiken ikke kommentere sagen, men henviser til Kriminalforsorgen, hvor sikkerhedschef Michael Fønss Gjørup i en mail til avisen blandt andet skriver:

- Indsatte, som har vidnet for politiet, kan på grund af den trussel, der eksisterer mod dem, kun i meget få tilfælde være sammen med andre indsatte, da det vil indebære en risiko for at blive genkendt.

/ritzau/