Dårligere arbejdsmiljø sender kvinder tidligere på pension

Det konkluderer det første målrettede studie af kønsaspektet i forbindelse med tilbagetrækning ifølge Ugebrevet A4.

Forskeren bag studiet, sociolog Karina Friis fra Aalborg Universitet, peger på tre hovedårsager til, at kvinder i modsætning vil vores nabolande forlader arbejdsmarkedet før mænd.

For det første har kvinder har typisk et dårligere arbejdsmiljø. For det andet har kvinder ofte ældre ægtefæller, som er uden for arbejdsmarkedet. Og for det tredje har kvinder angiveligt lettere ved at tilpasse sig det nye liv som efterlønsmodtager og pensionist, end mænd har.

»Mange kvinder er i omsorgsfag, hvor man i høj grad involverer følelser i arbejdet, og det er psykisk hårdt. De er sygeplejersker, pædagoger, social- og sundhedsassistenter. Desuden indtager kvinder generelt lavere positioner med mindre indflydelse på arbejdet end mænd, og får lavere løn, hvilket også påvirker det psykiske arbejdsmiljø negativt,« siger Karina Friis til Ugebrevet A4.

Hun baserer sin afhandling om »Kønsforskelle i tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet« på telefoninterview med næsten 1.500 tilfældigt udvalgte efterlønsmodtagere. Hertil kommer registerdata fra Den Integrerede Database for Arbejdsmarkedsforskning ved Danmarks Statistik.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip