To dage, der ændrer alt

[email protected]

og Morten Crone Sejersbøl

[email protected]

Tirsdag blev han dømt til at betale 4,5 mio. kr. til sin tidligere arbejdsgiver, og i går blev hans hold, Christina Watches-Onfone siet fra til årets store sportslige mål, Post Danmark Rundt.

I dag er det en rådvild og frustreret Michael Rasmussen, der for første gang forholder sig til afgørelserne, som rammer ham på både stoltheden og økonomien.

»Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af rådvildhed og uretfærdighed,« siger Michael Rasmussen.

For at begynde et sted, hopper vi tilbage til tirsdag eftermiddag, da retten i Arnhem i Holland traf den længe ventede dom i den appelsag, Rabobank havde rejst, efter i 2008 at være blevet dømt til at skulle betale Michael Rasmussen 4,5 mio. kr. for uretmæssigt at have trukket ham ud af Touren i 2007.

Dengang vurderede dommerne, at Rabobank vidste, at han i 2007 befandt sig i Italien og ikke i Mexico, sådan som han havde oplyst i sine whereabouts, og derfor ikke handlede korrekt ved at trække ham ud af Tour de France, som han på det tidspunkt var ved at vinde. Men tirsdag var holdningen altså en anden, da danskeren i stedet blev dømt til at betale den oprindelige erstatning på 4,5 mio. kr. tilbage til Rabobank.

»Jeg har været enormt ærlig og fortalt, hvordan tingene fungerede på Rabobank. Og alligevel er det uærligheden, der løber af sted med sejren,« siger Michael Rasmussen, der havde krævet 42 mio. kr. i erstatning for uretmæssigt at være blevet fyret af Rabobank.

I januar 2013 erkendte han brugen af doping gennem det meste af karrieren, blandt andet under Tour de France i 2007. Det burde dog ingen indflydelse have haft på dommen i Holland, mener Michael Rasmussen.

»Det har jeg slet ikke tænkt, for jeg synes, det har været så åbenlyst, hvordan det har forholdt sig. Det er enormt frustrerende at læse, at dommerne siger, at de sidder med en fornemmelse af, at visse vidner ikke har været ærlige under afhøringerne. Men fordi de var under ed, lægger man alligevel deres udsagn til grund for dommen. Det er eddermame frustrerende. Det betød åbenbart ikke noget, at Erik Breukink mødtes med mig i Italien, at vi kørte etaper sammen i Spanien, og at der er sms’er, mail og telefonsamtaler. Jeg forstår det ikke,« siger han.Kan du forstå, at det ikke ville være fair, hvis du fik penge, når du jo har indrømmet, at du snød?»Det her handler jo ikke om doping. Det handler om, om Rabobank vidste det. Jeg blev fyret, fordi jeg skulle have ført Rabobank bag lyset. Men det kan da godt ske, at dommerne er kommet til et punkt, hvor der er blevet trykket på en følelsesknap og ikke har kunnet sætte sig ud over fakta, men det giver jo ikke mening, hvis en juridisk dom er skabt af følelser,« siger Michael Rasmussen, der godt kan mærke et smæk på 4,5 mio. kr.:

»Jeg er presset. Og jeg vil blive presset endnu mere. Nu læser min advokat dommen igennem, og så undersøger vi, om der skal ankes til højesteret,« siger Michael Rasmussen, der også kan blive tvunget til at tage overordnet stilling til sin fremtid i det hele taget.

Vraget til Post Danmark Rundt

For i går kom meldingen om, at Danmarks Cykle Union (DCU) havde valgt ikke at udtage Michael Rasmussens cykelhold, Christina Watches-Onfone, til Post Danmark Rundt. En beslutning, der ifølge holdets direktør, Claus Hembo, kan betyde, at Christina Watches-Onfone lukker.

Fravalget skyldes ifølge løbsdirektør Jesper Worre, at Christina Watches-Onfone ikke opfylder kriterierne om, hvordan holdenes danske ryttere klarer sig, om der er talentudvikling på holdene, og hvordan de har klaret sig ved Post Cup-afdelingerne, U23-DM, de danske UCI-løb, DM i holdløb og ved DM-ugen i Vordingborg.

De kriterier giver Michael Rasmussen dog ikke meget for:

»Jeg synes, det er helt håbløst. Vi er det eneste hold, der har en reel vindermulighed blandt de danske hold. Det er totalt misforstået, at danske kontinentalhold skal være en talentfabrik. Man konkurrerer vel for at vinde. Udtagelseskriterierne er helt væk. Det giver ikke mening, at U23-DM skal have indflydelse, for de ryttere har alligevel ikke nogen rolle i Post Danmark Rundt.«Claus Hembo har sagt, at det her kunne betyde, at holdet lukker. Hvordan ser du holdets fremtid?»Det kunne det potentielt, men det behøver ikke være sådan. Det var et muligt scenario. Nu tager vi en dyb indånding. Vi skal ikke lade følelserne rende foran fornuften. Men jeg er fortsat ikke på julekort med Jesper Worre,« siger Michael Rasmussen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip