Dagpenge: Karensdage deler arbejdsgivere og fagforbund

Dagpengekommissionen har foreslået, at der fremover indføres to karensdage i kvartalet.

Det vil i praksis sige, at dagpengemodtagere fremover mister to dages dagpenge hver tredje måned, medmindre de har haft arbejde i det foregående kvartal.

Den type finansiering er HK-formand Kim Simonsen imidlertid ikke specielt begejstret for.

- Det kan vi ikke acceptere. Jeg har sagt, at et nyt dagpengesystem, hvor færre falder ud, og flere kommer ind, vil koste flere penge, og det mener jeg stadig.

- Derfor er det mig ubegribeligt, at ledige selv skal betale for de forbedringer, som kommissionen anbefaler, siger Kim Simonsen.

Han mener, at der ligger en politisk opgave i at finansiere de foreslåede forbedringer, uden at pengene skal tages fra de ledige.

- Jeg vil klart anbefale, at politikerne finder pengene. Det var dem, der forringede dagpengesystemet i 2010, og nu må de rydde op efter sig. Det kan aldrig blive de lediges opgave, siger HK-formanden.

Brancheforeningen Tekniq, der har 2800 tekniske installationsvirksomheder som medlemmer, forstår imidlertid ikke fagforbundenes modstand, som helt konkret er kommet til udtryk ved en mindretalsudtalelse fra LO's og FTF's medlemmer i Dagpengekommissionen.

Den siger, at man bør nøjes med tre årlige karensdage, og at resten af finansieringen af dagpengereformen bør findes et andet sted.

- Det er uheldigt, at LO og FTF ikke vil være med til at finde finansieringen og i stedet overlader det til regeringen og et politisk flertal.

- Det lyder lidt som et ekko fra fortiden, når der er lagt op til at drøfte, hvordan dagpengesystemet kan ændres, så man kan få arbejdsløshedsdagpenge i længere tid end to år.

- Man burde drøfte, hvordan vi sikrer, at vi undgår at mange går ledige samtidig med, at erhvervslivet mangler kvalificeret arbejdskraft.

Dagpengekommissionens forslag om at indføre karensdage skal ses i lyset af, at kommissionen fik til opgave at pege på forslag til en reform, der i udgangspunktet ikke kostede ekstra at gennemføre.

Foruden karensdagene har Dagpengekommissionen peget på en lavere dagpengesats for nyuddannede som en mulighed for at finansiere de fremsatte forslag.

/ritzau/

Dagens Gossip