Dagpenge-kiks: S-borgmestre gav forkerte tal

Skrevet af admin

23/08/2014

Dagens topnyheder

22 familier i Ishøj Kommune og 15-20 i Brøndby Kommune har henvendt sig til deres kommune, da de er ude af stand til at betale husleje efter at have mistet dagpengene som følge af dagpengereformen.

Sådan lød nødråbet fra Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp og Brøndbys Ib Terp i sidste uge til Dagbladet Information. Men tallene holder ikke i nogen af kommunerne, skriver Politiken lørdag.

I Brøndby har de ikke kendskab til én eneste, som har svært ved at klare huslejen eller har andre akutte problemer som følge af mistede dagpenge. Det erkender borgmester Ib Terp, der har taget fejl af nogle andre borgere på offentlig ydelse.

- Der er ikke nogen endnu, som har været oppe at sige, at de ikke har råd til huslejen. Det har jeg korrigeret. De har da sikkert et reelt problem og må suge på lappen, men de har altså holdt skindet på næsen indtil videre, siger Ib Terp, der beklager misforståelsen, til Politiken.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, fortæller, at han har fået nogle henvendelser fra pressede familier, men han kan ikke redegøre for, hvor mange det drejer sig om. Kun at omkring 200 i Ishøj har mistet dagpengene.

- Jeg må jo kun tale ud fra statistikken, at de hverken har løn eller offentlig ydelse. Det vil jeg nu også kalde at være i nød, siger Ole Bjørstorp til Politiken.

Mere end 44.000 personer har ifølge a-kassernes organisation, AK Samvirke, mistet dagpengene, siden dagpengereformen trådte i kraft i januar 2013.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 13,5 procent herefter hverken er kommet på offentlig ydelse eller har fået løn, mens mere end halvdelen er kommet på den såkaldte midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som giver ret til 80 procent af dagpengesatsen.

Den lyder på cirka 14.000 kroner før skat, men udfases løbende og er slut i sommeren 2016.

Ole Bjørstorp understreger, at kommunen kun kan give akut økonomisk hjælp i omkring et år, og kun én gang, og at det derfor ikke er nok.

- Det er dyrt for kommunerne, når borgerne mister dagpengene, det er klart. For det er en 100 procent udgift for kommunerne. Det er pointen i det, siger han til Politiken.

/ritzau/