Dagpengekommission fravalgte for dyr elitebilist-ordning

Ni ud af ti lønmodtagere, som har forsikret sig mod ledighed, mister aldrig dagpenge ved at falde ud af systemet. Derfor så dagpengekommissionen på, om den kunne hæve kompensationen for den gruppe - den såkaldte elitebilist-ordning.

Det siger kommissionens formand, økonomiprofessor Nina Smith, Aarhus Universitet.

- Vi har undervejs i kommissionen arbejdet på et forslag om at hæve det maksimale loft for folk, der meget sjældent var ledige. Det ligner Vismændenes forslag, hvor man fik en højere sats, hvis man ikke havde været ledig i tre år, siger Nina Smith.

- Det gav en bedre dækning for højtlønnede. Det er klart, at de har den laveste dækningsgrad. Jeg har meget sympati for det. Vores problem er, at det blev for dyrt, siger hun.

Selv om ni ud af ti betaler til et dagpengesystem, som især de sidste ti procent bruger, så holder højtlønnede ikke op med at forsikre sig, påpeger Nina Smith.

- Vi kan ikke se, at a-kasse medlemskabet reelt svigter for de højtuddannede. De er også medlem af en a-kasse - i lige så høj grad som lavtlønnede, siger Nina Smith.

FTF's formand, Bente Sorgenfrey, som også er medlem af Dagpengekommissionen, tror også, at a-kasser stadig er attraktive for højtlønnede.

- Havde der været penge at arbejde med, så kan det godt være, at vi var gået længere ud ad den vej. Vi kaldte det en elitebilist-ordning, siger Bente Sorgenfrey.

Kommissionen fravalgte også et forslag om at lade dagpenge svinge med konjunkturerne, så de ledige kompenseres mere i økonomisk nedgang, men får mindre i økonomisk optur. Forslaget kom fra Dansk Metals formand, Claus Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip