Dagpengekommission fremlægger anbefalinger til oktober

Dagpengekommissionen fremlægger sit arbejde på et pressemøde mandag 19. oktober, skriver Beskæftigelsesministeriet på sin hjemmeside.

- På et pressemøde mandag den 19. oktober 2015 vil Dagpengekommissionen med professor Nina Smith som formand afrapportere sit arbejde og præsentere anbefalinger til dagpengesystemet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Dagpengekommissionen har til opgave at fremlægge konkrete modeller til et moderne dagpengesystem, der ikke indebærer højere strukturel ledighed og lavere strukturel beskæftigelse.

Samtidig har Dagpengekommissionen skullet finde en dagpengemodel, der ikke bliver dyrere, end den der er der nu.

Sidstnævnte kriterium har medført kritik fra både arbejdsmarkedet og politiske partier på Christiansborg, da det vil betyde lavere ydelser, hvis færre også skal miste retten til dagpenge.

I lækkede foreløbige udgaver af Dagpengekommissionens rapport, har de ti kommissionsmedlemmer fremlagt tre mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem.

En er at forlænge dagpengeperioden fra to til tre år. Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent.

Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Men som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse udløse et tredje år med dagpenge på en 80 procent sats.

Den tredje mulighed er løbende genoptjening og forbrug af dagpenge, så der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.

Den kræver, at ydelsen reduceres med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

Dagpengekommissionen blev nedsat af den tidligere regering i juni 2014 og består af fem eksperter, samt fire medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter.

/ritzau/

Dagens Gossip