Dagpengemodtagere må droppe julejob

Et ukendt antal dagpengemodtagere er tvunget til at sige nej tak til arbejde og står dermed ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, fordi de i så fald mister et halvt års ekstra dagpenge.

Reglerne for den midlertidige forlængelse af dagpengene betyder nemlig, at hvis en ledig tager lønnet arbejde som for eksempel juleassistance i en butik, og derfor først ryger ud af dagpengesystemet efter nytår, så rammer dagpengeforringelserne med fuld kraft.

- Det er fuldkommen galimatias, at for at opfylde rådighedsforpligtelsen, så risikerer man at miste en dagpengeret, som politikerne jo sagde, skulle være med til at redde nogle af de mennesker, siger Dennis Rasmussen, der er kontorchef i HK Danmarks A-kasse med 14.000 dagpengemodtagere i øjeblikket.

Her må hans kolleger dagligt besvare opkald fra op mod 30 ledige, der spørger, hvad de skal gøre, når de får tilbudt job på bekostning af, at de så mister dagpengeretten.

- Vi kan ikke sige til dem, at de skal sige nej tak til arbejde. Men de må selv forholde sig til, hvordan deres situation vil være fremadrettet. Og de bliver jo tvunget til at sno sig, siger Dennis Rasmussen.

Hos FTF-A får man ligeledes henvendelser om problematikken. Den rammer også ledige medlemmer, der tager ferie frem til årsskiftet.

- Hvis man tager ferie og dermed skyder sin dagpengeperiode til efter nytår, vil vi gøre medlemmet opmærksom på, at man mister et halvt års dagpenge. Det har vi også aktivt informeret om i de breve, vi har sendt til dem, der nu er i fare for at miste deres dagpenge, siger kommunikationschef Anders Tybjerg.

Han erkender, at a-kassen står i et dilemma, hvis et medlem for eksempel kommer og siger, at han har fået en uges arbejde.

- Vi er på den ene side forpligtiget til at vejlede medlemmet om, at det kan betyde, at medlemmet mister det halve år. På den anden side må vi som a-kasse sige, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Anders Tybjerg.

Hos a-kassernes interesseorganisation AK Samvirke siger direktør Verner Sand Kirk, at reglen er 'tosset'.

- Det er det pæneste, jeg kan sige. For man burde jo have lavet det sådan, at der er en tilskyndelse til at tage det arbejde, man trods alt kan skaffe sig. Men her er der altså en gruppe, hvor det gør dem skade at tage kortvarigt arbejde. Det er jo ikke samfundsmæssigt fornuftigt. Og så mister de ovenikøbet arbejde, der bidrager til at optjene dagpengeretten igen, siger han.

 

Dagens Gossip