Dagpengesats kommer på niveau med kontanthjælp

Den ny arbejdsmarkedsydelse betyder, at forsørgere vil kunne få 80 procent af den højeste dagpengesats, mens ikke-forsørgere vil kunne få 60 procent.

Den midlertidige løsning kommer til at koste omkring to milliarder kroner, af dem en halv milliard i år.

Regeringen har været under massivt pres for at finde en løsning, og nu vil de mange mennesker, der ellers stod til at falde ud af systemet i år - på trods af at de nye dagpengeregler, som VK-regeringen fik indført, stadig består - altså blive sikret en forsørgelse frem til udgangen af 2016, hvor den såkaldte arbejdsmarkedsydelse vil løbe til.

De strammere regler vil fortsat blive gradvist indført frem mod 2016, og derfor er den plan, som statsministeren fremlægger tirsdag, blot en overgangsordning. Det betyder også, at regeringen står fast på det omdiskuterede genoptjeningskrav på 52 uger.

Presset på regeringen er vokset de seneste uger. Således var SFs medlemmer på partiets landsmøde enige om, at regeringen skulle holde hånden under de, der står til at miste dagpengene. Samtidig kom fagforeningsledere med et stærkt ønske om, at reglerne for at optjene dagpenge skulle lempes. Selv nogle af de socialdemokratiske folketingsmedlemmer krævede tirsdag, at der skulle handles i forhold til de, der falder ud af systemet.

Og fra regeringens støtteparti, Enhedslisten, kom der en trussel om at bringe regeringen i mindretal ved næste afslutningsdebat. Partiets medlemmer har også luftet idéen om, at et mistillidsvotum til regeringen - og dermed et folketingsvalg før tid - ikke er utænkeligt.

»Det er jo i dén grad positivt, hvis det massive pres, som Enhedslisten, fagbevægelsen, de arbejdsløse og regeringens eget bagland har lagt på regeringen, har virket. Derfor sidder vi også klar i Enhedslisten til forhandling, og vi ser frem til at se, hvad regeringen præsenterer i morgen,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) til Berlingske Nyhedsbureau.

Dagens Gossip