Dagpengestop: Mange mister kontanthjælp

Cirka 3000 af de personer, der i løbet af 2013 opbruger retten til dagpenge, vil ikke kunne få andre offentlige ydelser i stedet, vurderer AK-Samvirke.

Det sker til trods for, at regeringen og Enhedslisten i maj indgik en dagpengeaftale med en række midlertidige ydelser, der skal sikre en lempeligere indfasning af dagpengereformen, skriver Information.

- Antallet, der i år vil stå helt uden en krone på lommen, er omkring 3000 personer, siger direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk til Information.

De 3000 personer svarer til omkring 10 procent af de 30.000 personer, der i år står til at opbruge retten til dagpenge. Og de 3000 vil hverken have ret til de midlertidige ydelser, kontanthjælp, kunne gå på efterløn eller tage et seniorjob, forklarer Verner Sand Kirk.

At en gruppe personer falder helt ud af overførselsindkomst­systemet, når de opbruger dagpengeretten, er ikke ensbetydende med, at der er et problem med dagpenge­reformen, mener tænketanken Kraka.

- Det er ikke så meget en problematik, der vedrører dagpengesystemet, men snarere noget, som man har som en generel problemstilling i kontanthjælpssystemet, siger Andreas Højbjerre, der er ledende arbejdsmarkedsøkonom i Kraka.

Han fremhæver, at der er "masser af personer, som ikke kan få kontanthjælp. Også folk, der ikke tidligere har været på dagpenge". Og han peger på, at det skyldes den måde, man har indrettet kontanthjælpssystemet på.

For eksempel er man ikke berettiget til at modtage kontanthjælp, selv om man ikke er i arbejde, hvis ens ægtefælle tjener mere end det dobbelte af kontanthjælpssatsen, eller hvis man som enlig har en formue på mere end 10.000 kroner.

- De kan ikke få kontanthjælp, fordi deres ægtefælle har en indkomst, eller de har noget formue, de kan leve af. Det er en mere generel problemstilling, siger Andreas Højbjerre.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip