Dan J: Rusland laver krumspring i greenpeace-sag

Skrevet af admin

23/10/2013

Mest læste i dag

Det er "langt ude", selvom Rusland frafalder anklager om pirateri mod Greenpeace-aktivister, der sidder fængslet efter en protestaktion i Det Arktiske Ocean.

Aktivisterne anklages nemlig i stedet for hooliganisme, men det har stadig ikke hold i virkeligheden, mener den danske EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), som onsdag aften har debatteret Greenpeacesagen i EU-Parlamentet.

- Det er stadig langt ude. Hooliganisme har også en høj strafferamme, og der er højst tale om civil ulydighed, så jeg ser det som et krumspring fra russernes side for at få lov til at forfølge de her mennesker, siger Dan Jørgensen til Ritzau.

30 Greenpeaceaktivister, herunder danskeren Anne Mie Roer Jensen, er varetægtsfængslet i russiske fængsler, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Strafferammen for pirateri er op til 15 år, men Dan Jørgensen mener, at aktivisterne skal sættes fri omgående.

- Russerne bør sætte de her mennesker fri, og der er tale om en grel overreaktion. Anne Mie er af sted for at blive bedre til at sejle, og hun er slet ikke en kriminel type. Så Putin skal sende Anne Mie hjem til Marstal nu, siger Dan Jørgensen.

En bred vifte af politikerne sendte et entydigt signal fra debatten i EU-Parlamentet til Kommissionen og ministerrådet. De opfordrer til at lægge yderligere pres på Rusland og den russiske præsident Vladimir Putin.

De 30 aktivister kommer fra 18 forskellige lande. Russerne greb ind, efter at aktivisterne på Greenpeaceskibet sejlede hen til olieboringerne på åbent hav og protesterede.

Olieboringerne på stedet foretages af det statslige, russiske olieselskab Gazprom.

Greenpeace mener, at Arktis er et alt for følsomt område til udvinding af olie, og at konsekvenserne i tilfælde af et udslip vil være ødelæggende for miljøet.

/ritzau/