Dan Jørgensen: Russisk svinestop er yderst alvorligt

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

Det russiske stop for al import af svinekød fra EU er ifølge landbrugs- og fødevareminister Dan Jørgensen (S) meget alvorligt for Danmark, som eksporterer for knap to milliarder kroner kød og levende dyr til Rusland om året.

Rusland stoppede importen, efter at der i slutningen af januar blev fundet tegn på svinepest i et mindre område i Litauen.

- Det er klart, at hvis Rusland begynder at finde andre parter rundt omkring i verden at handle med, så vil det være yderst skadeligt. Derfor tager vi det meget alvorligt, og håber på, at det bliver løst hurtigt, siger Dan Jørgensen mandag i Bruxelles.

Der er han til møde med de andre EU-landes ministre for landbrug og fiskeri, hvor Ruslands importstop fra EU skal diskuteres.

I januar blev der fundet to vildsvin i Litauen, som var døde af uhelbredelig svinepest.

De to smittede dyr fik Rusland til at lave et importforbud mod svinekød fra alle EU-lande, selvom smitten kun var fundet i Litauen. Det skete halvandet døgn efter, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde været til topmøde med EU i Bruxelles.

Importforbuddet er fortsat på trods af, at de litauiske myndigheder og EU-Kommissionen forsikrer om, at der er tale om et begrænset udbrud - og at man kan kontrollere, at der ikke bliver solgt hverken levende grise eller svinekød fra det berørte område i Litauen.

Den samlede eksport af svinekød fra EU beløb sig ifølge EU-Kommissionen forrige år til over 10 milliarder kroner med Danmark som den førende EU-eksportør fulgt af Tyskland og Holland.

- Det er jo EU der forhandler det her med Rusland. Ikke desto mindre prøver jeg selvfølgelig at presse på alle de steder, jeg kan. Jeg har blandt andet været i Rusland og tale med min russiske kollega om det, siger Dan Jørgensen.

- Jeg ved, at EU-Kommissionen er helt med på, hvor alvorligt det er. Det handler om, at når nu vi er samlet, så diskuterer vi det selvfølgelig. Hvor langt er vi kommet, og hvad skal vi nu, siger han.

/ritzau/