Danmark afviser at anerkende det armenske folkedrab

Skrevet af admin

15/04/2015

Dagens topnyheder

Den danske regering har ikke tænkt sig at gå i pave Frans' fodspor og udtrykke en anerkendelse af det armenske folkedrab, hvilket paven gjorde under sin messe i Peterskirken søndag. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Armenien markerer i år 100-året for udryddelsen af op mod 1,5 millioner armeniere i Det Osmanniske Rige, men årsdagen giver ikke anledning til at ændre på den officielle danske linje i spørgsmålet, fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Den danske regering fortier ikke omfanget af de tragiske begivenheder i 1915, men har ikke officielt anerkendt begivenhederne som et folkemord, skriver ministeren i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

- Vores holdning er, at det bør overlades til historikerne at besvare spørgsmålet om, hvad der faktisk skete, og hvorvidt begivenhederne i 1915 med rette kan betegnes som folkemord, skriver han videre.

Martin Lidegaard mener, at historiefortolkningen ikke bør styres politisk eller lovgivningsmæssigt, men overlades til den frie forskning og den offentlige debat.

- En politisering af historien vil ikke fremme en forsoning og normalisering af forholdet mellem Armenien og Tyrkiet, skriver han.

Næstformand i udenrigsudvalget, Søren Espersen (DF), er modsat sikker på, at der blev begået et folkedrab, da op mod 1,5 millioner armeniere mistede livet i årene fra 1894 til 1923.

Det får ham dog ikke til at kræve en officiel dansk anerkendelse. Tværtimod støtter han regeringens holdning, som også er en fortsættelse af tidligere regeringers position.

- Det virker barokt, at sådan noget skal afgøres ved en politisk afstemning. Vi skal ikke sætte os til doms over historien, og især ikke over noget, der ikke har med Danmark at gøre. Det kommer let til at blive en form for historisk korrekthed, der ophøjes til lov, siger Søren Espersen til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/