Danmark afviser syriske krigsflygtninge

»Det primære må være at hjælpe så mange som muligt dér, hvor nøden er størst. Derfor er Danmark også blandt de ledende lande indenfor den humanitære indsats, ligesom vi har tilbudt at påtage os ledelsen af et kommende EU-finansieret udviklings- og nærområdeprogram for Syrien-regionen. Ud fra en solidaritetsbetragtning må man altså sige, at vi tager vores del af ansvaret,« fastslår Morten Bødskov.

Det handler om en gruppe på op til 10.000 flygtninge, som UNHCR vil evakuere fra flygtningelejrene i Syriens nabolande – herunder 2.000 personer, der har brug for lægebehandling.

»UNHCR arbejder med europæiske regeringer for at undersøge, hvordan yderligere programmer for ophold og/eller genbosættelse af fordrevne syrere kan gennemføres med succes. Vi leder i øjeblikket efter humanitære opholdsprogrammer til op mod 10.000 syriske flygtninge, og vi har opfordret til genbosættelse af op mod 2.000 flygtninge, der har behov for at blive medicinsk evakueret,« siger Markku Aikomus, der er talsmand for UNHCRs repræsentation i Norden og de baltiske lande.

Indtil videre har regeringen i Tyskland meddelt, at den vil tage imod 5.000 syriske flygtninge under et særligt program for humanitært ophold.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke fuld klarhed over de andre lande. Men der vil være yderligere drøftelser i de kommende uger,« fastslår UNHCRs talsmand.

Ifølge Morten Bødskov modtager Danmark i forvejen et stort antal flygtninge.

»Jeg har noteret mig den meddelelse om den syriske flygtningesituation, som UNHCR har udsendt. Der er ingen tvivl om, at mange syrere befinder sig i en meget vanskelig situation. Det mærker vi også i Danmark, hvor syrerne i 2012 udgjorde den næststørste gruppe af asylansøgere. Mange af dem får asyl her i landet. Faktisk modtager vi allerede nu flere syriske flygtninge i Danmark pr. indbygger end mange andre store lande, som for eksempel Tyskland,« påpeger ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Men står det til de Radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe (R), så skal Danmark ikke bare pr. automatik afvise at tage imod nogle af de syriske flygtninge.

»Det her flugter jo rigtig godt med det, der er regeringens politik: at Danmark skal gøre mere for at hjælpe de mest sårbare af flygtningene. De skal løftes ud af flygtningelejrene. Ikke bare for deres skyld, men også for at lette presset i lejrene, så der bliver mere overskud til de bedre fungerende flygtninge,« siger Zenia Stampe, der understreger, at hun ikke har drøftet sagen med de andre medlemmer af den radikale folketingsgruppe.

I det tredje regeringsparti, SF, mener udlændingeordfører Karina Lorentzen (SF) dog ikke, at det er muligt for Danmark at hjælpe de udsatte krigsflygtninge.

Det danske asylsystem er i forvejen overbelastet, siger hun.

»I princippet synes jeg, at Danmark skal hjælpe i den her sag. Men vores asylsystem er så presset, fordi antallet af flygtninge, der kommer til Danmark, har været stigende. En fordobling på ret kort tid, og vi har svært ved at finde indkvarteringssteder og i det hele taget svært ved at få det hele til at hænge sammen,« siger Karina Lorentzen.

Hos regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, er opfordringen derimod klar:

»Selvfølgelig skal Danmark påtage sig sin del af ansvaret,« siger partiets udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der dog understreger, at det her er et eksempel på en opgave, som de europæiske lande burde kunne tackle i fællesskab.

»Men her og nu er der et akut problem, og der skal Danmark naturligvis hjælpe til,« siger hun.

Også Dansk Flygtningehjælp opfordrer regeringen til at hjælpe UNHCR med at løse problemet med de op mod 10.000 særligt udsatte syriske flygtninge.«

Danmark har faktisk en flot politik på det her område, fordi vi har en særlig kvote for FN-flygtninge, der skal genbosættes. Hvis der ikke er plads i denne kvote til at hjælpe syrerne, så ser jeg gerne, at den danske regering gør noget ekstraordinært. Vi må bidrage med det, vi kan,« siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip