Danmark afviste ebola-smittede FN-arbejdere

Skrevet af admin

10/05/2015

Dagens topnyheder

Da ebola-epidemien rasede, spurgte FN syv gange Danmark om hjælp med at behandle smittet FN-personale. En gang direkte afviste Danmark at hjælpe, mens der ikke blev svaret på de øvrige anmodninger.

Det viser en aktindsigt, som avisen Politiken har fået.

Det var FN's sundhedsorganisation, WHO, der ville have Danmark til at evakuere og behandle FN-personale, der var blevet smittet med ebola i kampen mod selvsamme epidemi, skriver Politiken.

Syv gange anmodede WHO Danmark om hjælp. En gang fik organisationen en blank afvisning. En gang kvitterede Danmark for henvendelsen, men svarede aldrig. Og fem gange svarede Danmark aldrig på de anmodninger, der blev sendt gennem EU's varslingssystem.

På de relevante afdelinger på Skejby og Hvidovre Hospital undrer man sig. Her var man klar til at tage imod, bekræfter både Sundhedsstyrelsen og hospitalerne.

- Hvis vi var blevet spurgt, kunne vi have taget en patient, men vi er ikke blevet spurgt, siger ledende overlæge Bjarne Ørskov Lindhardt fra Hvidovre Hospital til Politiken.

Danmark tilsluttede sig ellers 20. oktober en særlig EU-evakuerings- og behandlingsordning, som skulle dække sundhedsarbejdere fra andre lande, der frivillig tog til de tre ramte lande.

Fire af de FN-ansatte var ikke formelt omfattet af EU-ordningen, da der var tale om lokalt ansatte sundhedsarbejdere, men de øvrige var omfattet af aftalen.

Sagen har været drøftet i regeringens koordinationsudvalg, men både Statsministeriet og Udenrigsministeriet, som koordinerede ebolaindsatsen, henviser til sundhedsminister Nick Hækkerup (S):

- Min holdning er, at det rigtige var at holde sig inden for aftalen i EU, og den omfattede ikke de lokale sundhedsarbejdere ansat hos FN. Vi insisterede på at løfte vores del af opgaven, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Formanden for FN-forbundet, Jørgen Estrup, der er er mangeårigt radikalt folketingsmedlem, er ikke imponeret.

- Det rejser spørgsmålet "hvorfor". Og jeg kan ikke lade være med at fornemme en politiske kynisme, der gør, at det tør Danmark alligevel ikke, siger han.

/ritzau/