Danmark bryder isforbandelsen og besejrer Norge

10/05/2015

Forbandelsen har varet i 10 år. Den har kostet fem nederlag i VM-sammenhæng og to i OL-kvalifikationen, men nu er stimen brudt:

Ishockeylandsholdet hentede lørdag aften den sejr over ærkerivalen Norge, som spillerne har sukket efter i årevis, og Danmark er nu kommet et stort skridt nærmere redning i A-gruppen.

4-1 blev det i CEZ Arena i Ostrava, hvor Danmark vandt alle tre perioder, og hvor 7316 overvejende danskvenlige tilskuere igen gav det danske mandskab fremragende støtte på vej mod tre uvurderlige point.

Nu kan danskerne læne sig tilbage og følge kampen mellem Slovenien og USA søndag eftermiddag. Hvis amerikanerne tager den ventede sejr i ordinær spilletid, er Danmark også A-nation i 2016.

Ellers skal Danmark og Slovenien afgøre nedrykningsspørgsmålet i den direkte duel mandag aften.

Sejren over Norge smager utvivlsomt sødt i den danske lejr, efter at nordmændene så ofte har været på tværs, når der har været vigtige point på spil.

Det er også en triumf for landstræner Jan Karlsson, der modtog mange prominente afbud op til VM, men som har skabt et hårdt arbejdende kollektiv, der foreløbig kun har spillet én dårlig kamp i turneringen.

Danskerne lagde grunden til sejren med en fint udført første periode, hvor holdene godt nok havde lige mange skud mod mål, men hvor det danske mandskab bestemte tempoet i store dele af perioden.

Nicholas B. Jensen sørgede for en drømmestart, da han sendte pucken op i målhjørnet lige efter en faceoff efter mindre end to minutters spil.

Backen fra Aalborg har ædt sig ind på holdet og fortrængt Markus Lauridsen, og han valgte altså den store scene til at score sit første landskampsmål.

Norges Ken Andre Olimb fik udlignet kort efter, men danskerne fortsatte med at angribe optimistisk.

På forhånd havde Jan Karlsson advaret indtrængende om det norske overtalsspil, men det var danskerne, der var bedst i den disciplin.

Daniel Nielsen scorede fra blå linje i powerplay i første periodes sidste minut, og det var også i en situation, hvor Danmark havde en spiller mere på isen, at Frederik Storm skabte ro med sin 3-1-træffer i anden periode.

At Danmark også vandt anden periode var ganske imponerende, for danskerne tilbragte de første 10 minutter med at være i næsten konstant forsvarsposition, men klarede sig igennem med hårdt slid og en påpasselig Sebastian Dahm i målet.

Kæden med Bjorkstrand-brødrene og Jesper Jensen, der imponerede mod USA fredag, fik ikke helt de samme arbejdsbetingelser mod et norsk hold, der ikke i samme grad var sårbart over for kontrastød.

Men andre tog over, og Julian Jakobsen afsluttede otte minutter før tid et flot opspil med at sende pucken ind til 4-1 fra en spids vinkel. Da turde også de danske fans tro på sejren.

De danske spillere har hviledag søndag, inden de afslutter VM med mødet med Slovenien mandag.