Danmark deltager i nyt Nato-initiativ i Østeuropa

Skrevet af admin

10/02/2016

Dagens topnyheder

Danske soldater vil i de kommende år træne mere målrettet i de tre baltiske lande og i Polen for at hjælpe Nato-landene tæt på Rusland med at opbygge et stærkt forsvar mod trusler fra øst.

Sådan lyder meldingen onsdag fra forsvarsminister Peter Christensen (V) på Natos forsvarsministermøde i Bruxelles.

Peter Christensen siger, at i Nato er det "én for alle og alle for èn", og derfor handler det også om, at de baltiske lande skal føle sig trygge, selv om Rusland optræder mere aggressivt.

Han har derfor på Nato-mødet sagt, at Danmark vil gå med i et nyt initiativ - Transatlantic Capability Enhancement and Training Initiative (Tacet) - der ledes af Tyskland, USA og Storbritannien og har deltagelse af yderligere seks Nato-lande.

Meningen er at lægge flere øvelser i blandt andet Estland, Letland og Litauen for at træne de baltiske lande i at arbejde bedre sammen med forstærkninger, så de samtidig yder et større bidrag til Natos samlede afskrækkelse over for Rusland.

- Jeg er glad for - endnu engang - at få lejlighed til at understrege den danske opbakning til vores nære allierede, siger Peter Christensen.

Danmark har i løbet af 2016 omkring 5000 soldater på øvelser, og mange af dem bliver nu med det nye initiativ henlagt til de baltiske lande og Polen.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger ved starten på forsvarsministermødet, at "vi står over for de mest udfordrende trusler mod vores sikkerhed i en generation".

- Vi er i gang med at implementere den største udbygning af vores kollektive forsvar siden afslutningen på Den Kolde Krig, siger Jens Stoltenberg.

- Det vil sende et klart signal. Nato vil samlet besvare enhver aggression mod enhver allieret, siger Nato-chefen.

Han forventer samtidig, at Nato-landene på mødet vil sige ja til en amerikansk anmodning om at sætte Awacs-overvågningsfly ind i kampen mod Islamisk Stat.

- Det vil gøre koalitionen, der kæmper mod ISIL (Islamisk Stat, red.), i stand til at rette flere angreb mod ISIL, siger Jens Stoltenberg.

/ritzau/