Danmark er blandt de mest nyskabende EU-lande

Skrevet af admin

14/07/2016

Dagens topnyheder

Danmark er blandt de allerbedste lande i EU inden for innovation og forskning.

På ranglisten, som sammenligner forsknings- og innovationsevnen i EU's 28 medlemslande, placerer Danmark sig på en sikker andenplads. Det er lige i hælene på Sverige.

Det er tredje år i træk, at Danmark kan bryste sig af at være blandt de medlemslande, som er stærkest inden for innovation og forskning.

Hos Dansk Industri glæder chefkonsulent Richard Larsen sig over, at Danmark igen lægger sig i front.

- Vi investerer meget i forskning i forhold til de andre europæiske lande. Vi scorer specielt højt på, at vi deltager i internationale publikationer, og at danske forskere og udenlandske forskere er dygtige til at arbejde sammen, siger han.

- Og så har vi levet op til EU's målsætning og har investeret en procent af BNP i offentligt forskning, mens den private sektor har investeret svarende til to procent af BNP, siger Richard Larsen.

For at EU kan følge med Asien og USA, har unionen en målsætning om, at tre procent af et medlemslands BNP skal investeres i forskning. Det er den såkaldte Barcelona-målsætning. Det er dog ikke alle lande, der lever op til den målsætning.

I dette års udgave af EU-Kommissionens liste over innovative lande, Innovation Union Scoreboard, er det Sverige, Danmark, Finland, Tyskland og Holland, som topper listen. Alle landene ligger over gennemsnittet i EU.

I bunden af listen placerer Rumænien sig sammen med Bulgarien.

Richard Larsen frygter dog, at det kan blive en sovepude, at Danmark klarer sig godt i et europæisk perspektiv.

- Hvis EU skal højne sin globale konkurrenceevne, er der behov for, at Danmark og EU hæver investeringerne i forskning, siger han.

Det er da også kommissionen forventning, at EU's medlemsstater i løbet af de næste to år vil rykke endnu mere på innovation og hale ind på de førende lande Japan og USA.

Mange virksomheder planlægger nemlig at fastholde eller endda øge investeringer i innovation i de kommende år, skriver kommissionen i en pressemeddelelse. Det gælder blandt andet Rumænien, Malta og Irland.

/ritzau/