Danmark er kandidat til en plads i omstridt FN-råd

Selvom Danmark tidligere har været fundamentalt uenig med flertallet i FN's Menneskerettighedsråd, vil regeringen nu have Danmark som medlem af det omstridte råd.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Danmark skal kæmpe for menneskerettigheder for borgere i hele verden. Derfor vil regeringen nu søge at blive medlem af FN’s Menneskerettighedsråd, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en kommentar.

Lykkes det at blive valgt, vil Danmark komme i selskab med regimer, der langt fra lever op til menneskerettigheder i vestlig forstand.

Ved nabobordene kommer eksempelvis lande som Rusland, Kina og Saudi-Arabien til at sidde og bestemme med om rådets linje.

- Menneskerettighedsområdet udvikler sig i stigende grad til en international værdipolitisk kampplads.

- De rettigheder, som vi i Danmark ser som givne og naturlige, udsættes i stigende grad for pres. Det gælder for eksempel ytrings- og pressefriheden, religionsfriheden, og beskyttelse af minoriteter og kvinders rettigheder, siger Kristian Jensen.

Danmark var i 2009 i et opgør med rådet, da det vedtog en resolution om at begrænse retten til at krænke religioner.

Det skete blandt andet med henvisning til Muhammed-tegningerne. Efter Muhammed-krisen forsøgte Danmark ligeledes at blive medlem, men uden held.

FN's Menneskerettighedsråd består af 47 medlemslande, som vælges for treårige perioder af FN's Generalforsamling.

Danmark skal kæmpe om en af tre ledige pladser med indtil videre Østrig, Grækenland og Italien, som også har meldt deres kandidatur.

Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti bakker op om udenrigsministerens ambition, men DF er ikke udelt begejstret.

- Det er et latterligt nævn, som er styret af arabiske og afrikanske lande, men hvis det endelig skal være, er det bedre, at de nordiske lande er repræsenteret end en eller anden forbryderstat, siger DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Dagens Gossip