Danmark er klar til transportøransvar med kort varsel

Skrevet af admin

06/01/2016

Mest læste i dag

Danmarks udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har på et møde i Bruxelles gjort det klart for EU-Kommissionen og nabolandene Sverige og Tyskland, at Danmark er parat til at indføre transportøransvar, hvis man skønner, det er nødvendigt.

Dermed tager den danske regering endnu et forberedende skridt til at skærpe den midlertidige grænsekontrol, som i første omgang løber ti dage.

På et fælles pressemøde med EU-kommissæren for migration, Dimitris Avramopoulos, samt repræsentanter for Tyskland og Sverige, siger Inger Støjberg:

- Jeg har orienteret kommissionen og landene om den danske beslutning om at introducere midlertidig grænsekontrol, og at vi indtil videre ikke har introduceret transportøransvar.

- Men vi følger situationen time for time, og hvis det bliver nødvendigt, så vil vi introducere transportøransvar. Det kan ske med kort varsel. Danmark ønsker ikke at blive endestation for tusindvis af asylansøgere, siger den danske minister.

Et flertal i Folketinget har allerede vedtaget den nødvendige lovgivning, der kan pålægge transportører som DSB og Deutsche Banh at tjekke rejsendes pas og visum.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog dog mandag i forbindelse med indførelsen af den midlertidige grænsekontrol, at omkostningerne ved at indføre transportøransvar lige nu er for store.

Tyskland vil nemlig indtil videre ikke medvirke. Og det kan betyde, at den offentlige trafik mellem Danmark og Tyskland vil blive indstillet, hvis Danmark alligevel indfører transportøransvar.

Danmark arbejder dog på at få en aftale i stand med Tyskland, som vil ligne den som Danmark har med Sverige. Den betyder, at DSB og rederierne på dansk grund siden mandag har tjekket legitimation hos de personer, som ønsker at rejse ind i Sverige.

Det var Dimitris Avramopoulos, der inviterede Danmark, Sverige og Tyskland til mødet om flygtningekrisen og Schengen-samarbejdet i Bruxelles onsdag.

Indbydelsen kom dagen efter, at Danmark indførte midlertidig grænsekontrol på den dansk-tyske grænse, og Sverige indførte det såkaldte transportøransvar med id-kontrol af alle indrejsende ved den dansk-svenske grænsen.

EU-Kommissionen har allerede fastslået, at den ti dage lange danske grænsekontrol og den svenske kontrol er inden for Schengenreglerne.

Sveriges justits- og migrationsminister Morgan Johannson vil i slutningen af januar komme til København for at diskutere grænsekontrollen med Inger Støjberg.

Efter mødet i Bruxelles med Danmark, Tyskland og EU-Kommissionen udtaler han:

- Vi har haft et godt samarbejde med Danmark omkring id-kontrollen. Vi vil fortsætte med dette tætte samarbejde.

- Vi er alle enige om, at de nødvendige tiltag, vi er blevet nødt til at tage, ikke skal vare længere end nødvendigt. Vi vil gerne have fri bevægelighed i EU, siger Morgan Johansson.

Han tilføjer, at EU-landene skal holde fast i princippet om, at indrejsende skal søge om asyl i det første EU-medlemsland, de kommer til.

/ritzau/