Danmark er næstbedst til ligestilling i EU

Det Europæiske Institut for Ligestilling (EIGE) har udarbejdet et nyt redskab, der viser graden af ligestilling mellem kønnene i de 27 EU-lande, og den første udgave af Ligestillingsindekset for Den Europæiske Union viser, at der fortsat er meget langt til fuld ligestilling. På en skala fra nul til 100, hvor 100 betyder fuld ligestilling, får EU-landene i gennemsnit kun 54 point.

Ligestillingsindekset, som ser på faktorer som helbred, økonomi, magt og arbejde, dokumenterer også store forskelle i ligestillingen fra land til land. I toppen ligger Sverige med et indekstal på 74,3, tæt forfulgt af Danmark med 73,6 point, mens Finland ligger på tredjepladsen. De har langt ned til Balkan-landene i den anden ende af skalaen, hvor Rumænien slutter feltet med beskedne 35,3 point.

Det er dog ikke kun på Balkan og i de nye EU-lande, det halter gevaldigt med ligestillingen. Tyskland ligger under EU-gennemsnittet med 51,6 point, mens indekset blot giver 40,9 ud af 100 point til Italien.

Trods de nedslående resultater vækker oprettelsen af ligestillingsindekset glæde hos formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, der betegner det som et vigtigt redskab i arbejdet for mere ligestilling.

»Kønsfølsomme statistikker giver os bedre muligheder for at forstå de barrierer, som skal fjernes, hvis alle borgere i sandhed skal være lige, og det er netop det, ligestillingsindekset gør,« siger han i en skriftlig kommentar.

»I vores kamp mod arbejdsløshed er det et spørgsmål om retfærdighed at skabe bedre jobmuligheder for kvinder, men det er også godt for samfundet og for økonomien.«

Michael Gustafson, formand for Europa-Parlamentets udvalg for kvinders rettigheder og ligestilling, ser ligeledes store perspektiver i indekset.

»Det giver medlemslandene mulighed for at evaluere og sammenligne de fremskridt, de har gjort inden for ligestilling mellem kønnene, blandt andet hvor der er mest brug for mere fremskridt. Jeg håber, at dette værktøj vil blive brugt i udstrakt grad, at det vil føre til en bedre viden og, vigtigst af alt, til yderligere fremskridt på ligestillingsområdet,« siger han.

Det største efterslæb findes inden for magt og deltagelse i beslutningsprocessen. Her er det gennemsnitlige EU-indeks blot 38 ud af 100, og selv Danmark halter med 60 point langt efter vores nordiske nabolande, Sverige og Finland. Danske kvinders politiske og økonomiske magt er ifølge indekset meget mindre end danske mænds.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip