Danmark forlænger missionen i Mali

Det besluttede Folketingets Udenrigspolitiske Nævn for kort tid siden efter en indstilling fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

»Jeg glæder mig over den brede opbakning. Ikke bare fra fransk side – men i Mali og det internationale samfund - sættes der stor pris på det danske transportbidrag, og de udsendte danske soldater udfører en væsentlig opgave og gør en konkret forskel,« understreger Villy Søvndal, der tilføjer, at han sammen med forsvarsministeren for nylig besøgte Mali og der blev bestyrket i, at den opgave, som Danmark har påtaget sig, er vigtig og meningsfuld.

Selv om det danske Hercules fly nu kan fortsætte med at flyve forsyningerne frem til Mali i op til tre måneder mere, er det uvist, hvor længe forlængelsen reelt vil vare. Det vil løbende blive vurderet i lyset af det operative behov og forsvarets muligheder, herunder belastningen på det involverede personel, påpeger de to ansvarlige ministre.

»Det er i Danmarks interesse at hjælpe franskmændene med deres indsats i Mali. Frankrig løfter en vigtig opgave på vegne af os andre, når de beskytter Mali fra at blive overtaget af grupper, der støtter og udfører terrorisme,« fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup i en kommentar til opbakningen i det udenrigspolitiske nævn.

I går blev den franske premierminister, Jean-Marc Ayrault, af nyhedsbureauerne citeret for, at de 4.000 franske soldater vil trække sig ud af Mail i slutningen af april - altså om kun en måneds tid. Men det er en journalistisk stramning, understreger den danske regering.

Tilbagetrækningen vil blive indledt i slutningen af april, og derfor vil der fortsat være brug for det danske transportfly i op til tre måneder mere.

Det er lykkedes den franske styrke at nedkæmpe de militante islamister - eller i hvert fald at få dem til at flygte ud af de store byer i det nordlige Mali, som islamisterne kontrollerede i det mest af 2012.

I går sagde den franske præsident, Francois Hollande, at suveræniteten over næsten hele territoriet i Mali vil være genoprettet i løbet af »nogle få dage.«

Men når franskmændene drager hjem, og det danske Hercules fly igen letter mod Danmark, vil Mali fortsat have brug for militær støtte udefra for at sikre landet mod en ny islamistisk magtovertagelse. Derfor ventes det, at FN’s Sikkerhedsråd mødes inden udgangen af marts for at drøfte en anbefaling fra FNs generalsekretær om at give mandat til en fredsbevarende operation i Mali. Styrken skal ifølge FNs generalsekretær have fokus på bevarelsen af stabilitet og støtte til den politiske proces, som Mali er gået i gang med for at genindføre demokratiet efter militærkuppet for et år siden.

Dagens Gossip