Danmark går ind i tysk EU-sag om kontanthjælp

Regeringen tager endnu et europæisk skridt for at forsvare retten til nationale undtagelser, når det gælder EU-borgeres adgang til sociale ydelser.

Som reaktion på den ophedede debat om frygten for den såkaldte velfærdsturisme i Danmark har regeringen besluttet at støtte en kommende tysk sag, der skal for EU-Domstolen. Det skriver Politiken fredag.

Domstolen skal tage stilling til, om de tyske socialmyndigheder kan beholde muligheden for at afvise eksempelvis østeuropæeres krav om kontanthjælp, hvis de aldrig har haft arbejde i Tyskland og heller ikke har nogen realistisk mulighed for at få det.

- Vi har besluttet, at Danmark skal give indlæg i den tyske sag, fordi den er af vigtig principiel betydning. Den går ind i selve fortolkningen af den frie bevægelighed, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Politiken.

Den såkaldte Dano-sag, som ventes at komme for EU-Domstolen i foråret, handler om tyske socialmyndigheders afvisning af at betale kontanthjælp til en rumænsk statsborger bosat i Tyskland.

Den 25-årige rumæner Elisabeta Dano har boet med sin søn i den østtyske by Leipzig i flere år. Hun har aldrig færdiggjort nogen uddannelse og aldrig haft job i Tyskland, men mener alligevel som EU-borger at have ret til tysk kontanthjælp.

På byens jobcenter er opfattelsen dog, at det må være nok at betale en billet for Elisabeta Dano og hendes søn, så de kan komme tilbage til Rumænien og kræve deres ret til sociale ydelser i hjemlandet.

- Dano-sagen rammer meget direkte ned i andre diskussioner, vi har i Danmark lige nu, siger Mette Frederiksen og uddyber:

- Det er vigtigt, at vi bruger det europæiske samarbejde og de veje, der er i det, til at manifestere, hvor det er, vi ser vores danske velfærdssamfund, også i fremtiden.

Det er anden gang på bare en uge, at regeringen beslutter at støtte et andet medlemsland i en EU-strid om velfærdsydelser.

Forleden sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Danmark vil stå sammen med Finland i en sag, hvor EU-Kommissionen har trukket finnerne for domstolen på grund af det finske krav om national optjening af retten til dagpenge.

Finland og Danmark er de eneste to medlemslande med den slags nationale beskæftigelseskrav.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip