Danmark går med i historisk våbenaftale

»Traktaten er en historisk beslutning, som vi fra dansk side har kæmpet for. Den vil øge ansvarligheden på vores klode og forbedre vilkårene for de hundredtusindvis af mennesker, der hvert år lider og dør som følge af ulovlig eller umoralsk våbenhandel. Derfor er Danmark også med til at gå forrest,« siger Villy Søvndal.

»Vi er nu nået til at omsætte ord til handling, smøge ærmerne op og sikre, at traktaten snarest bringes i bred og effektiv anvendelse. Derfor vil vi fra dansk side presse på for, at så mange lande som muligt tilslutter sig så hurtigt som muligt. Det gælder særligt de store våbeneksporterende og -importerende lande. Samtidig har regeringen besluttet at give en hjælpende hånd til, at de fattigste lande kan leve op til traktaten,« tilføjer han.

Traktaten indeholder globale, folkeretligt bindende normer for, hvornår et land kan give tilladelse til våbeneksport. Er der fare for, at den vil blive anvendt til krænkelser af menneskerettigheder eller til krigsforbrydelser, må der ikke gives tilladelse. Tilsvarende skal eksportlandet blandt andet overveje risikoen for, om våbnene kan ende med at lande hos kriminelle grupper, terrorister eller på sorte markeder.

Traktaten blev vedtaget i FNs Generalforsamling i april i år efter mere end seks års forhandlinger og får opbakning af 155 lande, mens Nordkorea, Iran og Syrien ikke vil stemme for. Samtidig har 22 lande afstået fra at stemme, herunder Rusland, Kina og Indien. Regeringen har ydet støtte på 9,25 millioner kroner til at få opbygget initiativer, som kan være med til at få implementeret traktaten i fattige lande.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip