Danmark giver 20 millioner kroner mere til Filippinerne

Skrevet af admin

12/11/2013

Mest læste i dag

Danmark giver yderligere 20 millioner kroner i akuthjælp til Filippinerne. Det oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Paris.

- Tyfonen er meget meget voldsom. Hjælpen skal frem meget meget hurtigt, siger hun.

Danmark har dermed sendt i alt 42 millioner kroner i akuthjælp til den tyfon-ramte østat.

De 20 millioner kroner ekstra går gennem internationale organisationer for, at det kan gå hurtigt og ikke direkte fra Danmark.

- Det er virkelig noget, der haster. Vi har en masse mennesker, der ikke har nogen huse. De har ikke noget vand, og de har ikke noget mad.

- Vi har mulighed for at hjælpe konkret med nogle penge, og det tror jeg, der er rigtig mange danskere, der gerne vil, siger Helle Thorning-Schmidt.

Årligt yder Danmark 100 millioner kroner til FN's centrale katastrofefond.

Tidligere onsdag blev et fragtfly med dansk nødhjælp sendt af sted til den filippinske by Tacloban fra Danmark via Sverige. Tacloban er det område, der har været hårdest ramt.

Med om bord var seks mand fra Beredskabsstyrelsen. Danskerne skal i første omgang opbygge et mobilt koordinationscenter og en 30 personers beboelseslejr til brug for FN. Det bliver FN's forpost for koordination af den internationale katastrofebistand.

I weekenden blev Filippinerne ramt af den voldsomme supertyfon Haiyan, der betegnes som den værste naturkatastrofe i østatens historie.

Under sin hærgen skabte Haiyan fem meter høje bølger, som skyllede ind over den filippinske ø Leyte som en tsunami. Vandmasserne ødelagde næsten alt på deres vej ved kysterne på de centrale øer i Filippinerne.

Sent tirsdag lokal tid var det officielle dødstal fra tyfonen på mindst 1774.

Lokale embedsmænd vurderer imidlertid, at dødstallet kan ende oppe på den forkerte side af 10.000.

Filippinernes præsident Benigno Aquino siger dog til CNN, at dødstallet nærmere ligger på mellem 2000 og 2500.

Næsten 11 millioner mennesker er på den ene eller anden måde berørt af tragedien.

/ritzau/