Danmark giver 60 millioner kroner til Somalia

Skrevet af admin

16/11/2014

Dagens topnyheder

Fødevarekrisen er blevet så alvorlig i Somalia, at handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) nu bevilger 60 millioner kroner ekstra til nødhjælpsindsatsen i og omkring Somalia.

Dermed kommer Danmarks samlede humanitære bidrag i Somalia for 2014 op på 133 millioner kroner.

- Fødevarekrisen i Somalia griber om sig, og der er nu over en million mennesker med akut behov for fødevarehjælp, og over 2,1 millioner har brug for hjælp for ikke at falde tilbage i et akut fødevarebehov.

- Dertil kommer alt for mange fejlernærede børn, som har brug for vores hjælp for at overleve, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Den nye millionbevilling kommer få dage før, at Danmark sammen med Somalia og FN er vært for et stort internationalt ministermøde 19. til 20. november. Ministermødet finder sted i København.

Her vil fødevarekrisen og den forværrede humanitære situation i Somalia et af de punkter, der skal diskuteres.

- Gennem mere end to årtier har somalierne været plaget af borgerkrig, ekstremisme, undertrykkelse og tilbagevendende tilfælde af hungersnød. Nabolandene og resten af verden har mærket konsekvenserne i form af pirateri, gidseltagning, store flygtningestrømme og terrorisme.

- Vi har ud over vores solidariske pligt også en stærk interesse i at hjælpe Somalia på fode. Derfor ser jeg også frem til konferencen senere på ugen, siger Mogens Jensen.

Ud af de 60 millioner kroner skal 35 millioner gå til FN's humanitære Landefond for Somalia, som er administreret af FN's nødhjælpsorganisation (OCHA).

De resterende 25 millioner skal gå til Verdensfødevareprogrammet (WFP) og deres indsats for fødevaresikkerhed og uddeling af madrationer i Somalia.

Før bevillingen kan blive en realitet, skal den først godkendes af Folketingets Finansudvalg.

/ritzau/