Danmark giver 95 millioner til flygtninge og folk i nød

Skrevet af admin

23/05/2016

Dagens topnyheder

Regeringen har fået kritik af eksperter, organisationer og sin egen udenrigsgransker for at bruge for mange penge fra ulandsbistanden på for eksempel at uddanne og undervise flygtninge i Danmark.

Men nu tager udenrigsminister Kristian Jensen (V) 95 millioner kroner med til folk i nød i Syrien, Yemen og Etiopien, når han mandag rejser til FN's humanitære topmøde i den tyrkiske by Istanbul.

- Fra dansk side skal vi løfte vores del af ansvaret for den globale flygtningekrise. Det understreges af bevillingen på 95 millioner kroner til nogle af verdens nødlidende. Det er der brug for, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Regeringen har tidligere sagt, at den vil bruge 340 millioner fra ulandsbistanden på uddannelse af flygtninge i Danmark. Det er penge, der ikke kommer til de områder, som Kristian Jensen nu giver 95 millioner kroner i støtte.

Spørgsmål: Er 95 millioner ikke kun et lille plaster på såret, når I skærer mange flere millioner?

- Nej, jeg synes, at vi bruger mange penge. Vi bruger mere end 1,8 milliarder kroner på humanitær bistand. Ud over andre store beløb til for eksempel verdensfødevareprogrammet. Vi vurderer konkret, hvor der er behov for en særlig hjælp, siger udenrigsministeren.

På FN-topmødet vil politiske ledere fra hele verden mødes med FN-organisationer, ngo'er og virksomheder for at drøfte de massive humanitære problemer, som findes rundt omkring i verden.

Ifølge Udenrigsministeriet har 125 millioner mennesker verden over behov for humanitær bistand, og 60 millioner mennesker er på flugt fra deres hjem.

Kristian Jensen mener, at der er hårdt brug for hjælp ude i verden.

- Der er flygtningesituationen i Syrien, hvor vi fra dansk side skal levere. Så er der en meget overset konflikt i Yemen, og så er der problemerne i Etiopien, hvor 10 til 15 millioner er berørt af tørke. Det kan sætte gang i en ny flygtningestrøm mod Europa.

I 2016 vil omkring en tredjedel af den samlede bistand, svarende til 4,4 milliarder kroner, dog blive brugt i Danmark.

Det har blandt andre den vestlige samarbejdsorganisation OECD og udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen kritiseret.

/ritzau/