Danmark hænger bedst sammen

»Den hele vejen igennem førende placering til de nordiske lande Danmark, Finland, Norge og Sverige har en universal velfærdsstat til fælles, som virker stærkt omfordelende og skaber chancelighed. Desuden er kvaliteten af institutionerne usædvanlig høj. Det synes at være »succesfaktorerne« bag det stærke sammenhold i nordisk udgave,« skriver forskerne i rapporten.

De næste pladser på listen indtages af Australien, Canada, New Zealand og USA, der kombinerer høj velstand med en konkurrencepræget samfundsmodel. Nederst ligger syd- og østeuropæiske lande.

I Danmark er den universelle velfærdsmodel med fri og lige adgang til offentlige ydelser til debat. Borgerlige partier efterlyser brugerbetaling og optjeningsregler. Venstres Inger Støjberg (V) erklærer sig dog enig i, at lighed er godt for sammenhængskraften.

»Der er ikke langt fra top til bund i Danmark, og der er tradition for, at vores arbejdspladser er langt mere demokratisk indrettede end i mange andre lande. Og så synes jeg, der er blevet en accept af, at det er godt, at folk har succes. Det er noget af det, jeg forbinder med sammenhængskraft,« siger hun.

I mange lande har indvandringen fået skyld for at svække samfundets sammenhængskraft, men forskerne finder en lille positiv effekt fra indvandring, der dog ikke er statistisk signifikant.

»Jo større andel af indvandrere, desto større samfundsmæssigt sammenhold,« skriver de i rapporten, der blev offentliggjort tirsdag.

Lande med stor indvandring som USA, Canada, Tyskland og Schweiz ligger over gennemsnittet, men der er en forskel på de gamle og de nye indvandringslande. I Tyskland, Holland og Schweiz har værdien »accept af forskellighed« de senere år været for nedadgående.

I Danmark dykkede »accepten af forskellighed« i nullerne, men nu er den atter stor. Det samme er danskernes »identifikation«, hvilket man måske kan forstå som national identitet. Modsat de andre faktorer svinger national identifikation dog løsrevet fra den generelle sammenhængskraft. I Tyskland er nationalfølelsen stadig lav. I Bulgarien og Grækenland, hvor et nyfascistisk parti vil smide udlændinge ud, er den nationale identifikation steget stærkt, mens den generelle sammenhængskraft er meget svag.

Søren Espersen (DF), der er næstformand i Dansk Folkeparti, mener, at den danske topplacering især skyldes den økonomiske tryghed, mens spørgsmålet om indvandring kommer an på, hvordan man spørger.

»Hvis man spurgte danskerne, om de betragter islam som en trussel imod den danske sammenhængskraft, tror jeg godt, jeg kan gætte, hvad resultatet bliver,« siger Søren Espersen.

Men heller ikke den kristne tro styrker sammenholdet. Ifølge forskerne gælder den generelle sammenhæng, at jo flere der betegner sig som religiøse i et land, desto mindre sammenhold er der.

»I det mindste hvad angår disse undersøgte lande synes en høj grad af religiøsitet snarere at være hindrende for en stærk sammenhængskraft,« skriver forskerne.

Dagens Gossip