Danmark hæver indsatsen i Somalia

»Pengene skal bruges til freds- og stabilitetsopbygning, og jeg erkender, at det er en risikabel investering. Men det er også risikabelt at lade være,« siger Christian Friis Bach blandt andet med henvisning til, at islamistiske terrorister og pirater har kun- net udnytte det somaliske kaos som et fristed.

Under den nuværende regering er Danmark i forvejen blevet en af de relativt større bidragydere af bistand til den skrøbelige, konfliktramte og – ifølge nogle eksperter ligefrem fejlslagne stat på Afrikas Horn. Fra 2012 til og med 2014 er der afsat 600 millioner kroner, og dertil kommer så tilsagnet om ekstra 300 millioner kroner fra 2015-2017.

Der er også rigeligt med opgaver at gå i gang med. Efter årtiers borgerkrig er det i forvejen fattige uland et af verdens mest forarmede, og tilbagevendende tørke har forværret den humanitære krise. Den islamistiske oprørsbevægelse al-Shabaab er stadig ikke nedkæmpet, og i den kamp er de somaliske myndigheder helt afhængige af en FN-styrke bestående af soldater fra en række andre afrikanske lande.

På den anden side har Somalia i det seneste års tid oplevet en række fremskridt - blandt andet har landet fået en ny præsident og en regering, der synes at være betydeligt bedre funderet end tidligere regimer.

»Målet er blandt andet at få en million børn i skole, og UNICEF (FNs Børnefond, red.) har nu meddelt, at det er lykkedes at genåbne skoler for 100.000 børn. Det er et stort fremskridt – også fordi skolegang er afgørende i arbejdet med at opbygge en stat og skabe fred,« siger Christian Friis Bach.

Mandagens Somalia-konference i Bruxelles har en bred dagsorden, der blandt andet dækker en politisk vision for en føderal stat, økonomisk genopbygning, etablering af lov og orden, og opbygningen af en somalisk politistyrke og hær.

Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, forventes sammen med Danmark og de andre lande at underskrive en kontrakt – en såkaldt »New Deal Compact« – med klare prioriteter for indsatsen.

»Vi indgår en kontrakt, der indeholder kontante krav til Somalias regering, men som også forpligter Danmark og de andre donorlande til at kanalisere vores bistand gennem de somaliske myndigheder,« siger udviklingsministeren.

Han erkender, at det er risikabelt at lade de somaliske myndigheder forvalte bistandsmillionerne – blandt andet på grund af faren for korruption.

»På den anden side er det nødvendigt, hvis vi vil have bæredygtige resultater. Det giver et lokalt ejerskab til hele udviklingsprocessen,« siger Christian Friis Bach.

Satsningen på Somalia er et led i en helt bevidst politik, som den nuværende regering i stigende grad forfølger. Dansk bistand går mere og mere til de såkaldte fejlslagne og skrøbelige stater. Ud over Somalia drejer det sig blandt andre om Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma) og Det Palæstinensiske Selvstyre.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip