Danmark halter efter: Andre lande giver kultur til syge

Skrevet af admin

11/08/2015

Dagens topnyheder

Mens flere andre lande bruger kultur og kunst til at behandle patienter, så halter Danmark bagefter. Flere ordførere er åbne for idéer, men kulturminister Bertel Haarder (V) vil ikke selv tage initiativ til at bruge kultur som medicin.

Det skriver Politiken tirsdag.

- Det må komme fra sundhedssektoren, men jeg har et åbent sind, siger Bertel Haarder til Politiken.

Han erklærer sig over for avisen "sikker på, at både latter og kulturelle oplevelser kan være godt for helbredet. Men det er svært at gøre en politik ud af det".

Er man syg og bor i Helsingborg i Skåne, kan man derimod få kultur på recept, skriver Politiken.

Borgere, der for eksempel har psykiske problemer, er sygemeldte eller lever med kroniske smerter, kan af det offentlige få ordineret kunstudstillinger, klassisk musik og museumsbesøg.

Sammen med ni andre borgere indgår man i et ti ugers forløb med en kulturoplevelse hver uge.

Over 200 borgere i Helsingborg har i løbet af projektets fem år været igennem "Kultur på recept", der evalueres i slutningen af i år. Men kulturchefen i Region Skåne forventer, at det bliver et fast tilbud i hele regionen.

- Vi spørger, hvordan patienten har det før, under og efter forløbet. Det er markant, at troen på egen livsduelighed og deres følelse af at være nærmere arbejdsmarkedet bliver meget større efter at have fået kultur på recept, siger kulturchef Gitte Wille til Politiken.

Eksemplet er et af mange på, at lande omkring os arbejder langt mere målrettet med sundhed og kultur end herhjemme.

Det siger blandt andre Anita Jensen, der er ph.d. på University of Nottingham og Hans Knudsen Instituttet.

Hun har igennem de seneste måneder lavet en rundspørge blandt alle danske kommuner for at finde ud af, om og hvordan danske kommuner og hospitaler bruger kulturen i behandlingssammenhænge.

- Der foregår meget lidt. Det, der sker, er der ofte ikke nogen evidens for, der er ingen evalueringer, og det sker ad hoc. Der mangler opsamling af viden og frem for alt politisk drive, siger hun til Politiken.

Partiet Alternativet foreslår at sætte projekter i gang i et par kommuner.

- Vi skal finde ud af, hvad der fungerer bedst, og hvordan det kan implementeres i Danmark, siger kulturordfører Rasmus Nordqvist til Politiken.

Hos både DF, LA og Enhedslisten erklærer man sig interesseret i at høre mere.

/ritzau/