Danmark halter efter europæiske lande med organdonorer

Skrevet af admin

01/12/2015

Mest læste i dag

Holdningerne er mange. Problemet er til gengæld det samme, som det længe har været. Der er for få organdonorer i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Mens et land som Spanien har 31 donorer per million indbyggere, er Danmark nede på 14. I 2013 var målet én million tilmeldte danskere i Donorregistret. Et mål, der endnu ikke er blevet realiseret med lidt over 900.000 tilmeldte i 2015.

- Målet er ikke nået, fordi der stadig er langt fra holdning til handling. Når du skal tage stilling til, hvilke organer du vil donere, skal du samtidig erkende, at du dør. Danskerne er meget positive over for organdonation, men vi får os ikke tilmeldt.

- Det ligger ikke ligefor for hverken ung eller ældre at tænke på, at man kan dø meget pludseligt, siger centerleder Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation til Berlingske.

Ude på hospitalerne kan man blive bedre til at flytte potentielle donorer fra andre afdelinger end intensiv i respirator. Men nogle donorer får aldrig givet organer videre, fordi pårørende ved dødslejet siger nej.

Et nej, der ofte skyldes, at donoren ikke selv har taget stilling. Og så bliver et nej det sikre svar i en svær tid.

Antropolog Anja Marie Bornø Jensen fra Københavns Universitet forsker i organdonation. Ifølge hende virker det som om, andre europæiske lande har mere synlighed omkring organdonation igennem blandt andet kampagner.

Norge har aktivt gjort organdonation til et indsatsområde, mens Spanien i årevis har investeret mange penge i at styrke indsatsen lokalt på hospitaler.

- Det er efter min mening økonomisk prioritering snarere end lovgivning, der kan ændre vilkårene i Danmark. Taler vi om tilmelding til Donorregisteret, er jeg helt overbevist om, at det er manglende fokus på emnet, der gør, at danskerne ikke får taget stilling.

- Hvis man styrkede indsatsen nationalt og i lokale netværk og tilførte den nødvendige økonomi, ville flere tage aktivt stilling, siger hun til Berlingske.

/ritzau/