Danmark har kurs mod brud på EUs regler

Regeringen forventer at nedjustere vækstforventningerne for i år med et halvt procentpoint til 0,75 procent. Det vil ifølge et internt notat fra vækstforhandlingerne betyde, at Danmark igen kommer til at »ligge meget tæt på EUs grænse på tre procent«, som er det, et underskud maksimalt må udgøre ifølge EUs vækst- og stabilitetspagt. Det skriver Berlingske.

Danmark fik allerede i 2010 en henstilling fra EU om at nedbringe det høje danske underskud med 1,5 procentpoint frem mod 2013. Ifølge notatet viser det sig nu, at Danmark for første gang ikke overholder det krav, fordi underskuddet kun nedbringes med 1,4 procentpoint som følge af den manglende vækst.

Regeringens skøn har før vist sig at være for optimistiske, og ifølge Jakob Hald, tidligere afdelingschef i Finansministeriet, kan det endelige underskud da også blive langt større.

»Det bliver ikke så enkelt som forventet at komme ud af EU-henstillingen i 2014, hvilket ellers var målsætningen. Dermed risikerer Danmark at få en ny henstilling om at få bedre styr på økonomien. Det vil begrænse regeringens økonomiske handlemuligheder yderligere,« siger han til Berlingske.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) er tallene i notatet »helt foreløbige« og »ikke baseret på en fuldt gennemregnet prognose«.

»Den seneste udvikling understreger, at der ikke er plads til yderligere lempelser i forbindelse med forhandlingerne om vækstpakken, hverken i år eller frem mod 2020,« siger han og forsikrer, at regeringen vil overholde EU-henstillingen.

Ifølge Berlingskes oplysninger bruger regeringen notatet til at presse de borgerlige partier til at lempe kravene til vækstpakken.

»Jeg vil ikke kommentere det konkrete notat, men jeg kan konstatere, at vi fra regeringen har fået besked på, at der nu er færre penge at lave vækstpakke for. Vi skal stadig have en ambitiøs vækstpakke, selv om regeringens økonomiske politik har fejlet,« siger Brian Mikkelsen (K), forhandler for de Konservative.

Dagens Gossip