Danmark hjælper ukrainsk retsvæsen med 60 millioner

Korruption i det ukrainske retsvæsen skal bekæmpes. Derfor har udenrigsminister Kristian Jensen (V) 60 millioner kroner med på sin tur til Ukraine.

De 60 millioner kroner går til et såkaldt retssektorprogram.

- Danmark kan sammen med EU gøre en forskel for den ukrainske befolkning ved at bakke op om Ukraine i en politisk løsning på konflikten med Rusland.

- Samtidig er der hårdt brug for vores støtte til de helt nødvendige reformer inden for retsvæsnet blandt andet for at bekæmpe de store korruptionsproblemer, siger Kristian Jensen, som er i Ukraine både tirsdag og onsdag.

Jensen skal blandt andet mødes med Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, i Kijev for at drøfte en løsning på konflikten med Rusland.

Retssektorprogrammet gennemføres i samarbejde med Europarådet og FN's Udviklingsprogram (UNDP).

Programmet støtter vidtgående reformer i anklagemyndigheden, ombudsmandsinstitutionen og landets nye nationale center for korruptionsbekæmpelse.

- Vi har på ingen måde glemt konflikten med Rusland, selv om flygtningekrisen optager den europæiske dagsorden.

- Ruslands aggression og den fortsatte støtte til separatisterne udgør en yderst konkret trussel mod Ukraine. Og er den største sikkerhedspolitiske udfordring, Europa har stået overfor i nyere tid, siger Kristian Jensen.

Den danske regerings holdning er klar, lyder det fra udenrigsministeren.

- Rusland skal levere på Minsk-aftalerne, stoppe kamphandlingerne, tilbagetrække de tunge våben, og der skal afvikles lokalvalg i overensstemmelse med den ukrainske lovgivning i de separatist-kontrollerede områder under overvågning af OSCE.

- EU's sanktioner står fast, indtil Rusland og separatisterne i Donetsk og Lugansk har leveret, siger Kristian Jensen.

Volden i det østlige Ukraine eskalerede i august til det højeste niveau siden februar 2015, hvor Minsk-pakken - køreplanen for implementering af våbenhvile - blev aftalt.

Siden 1. september er der en aktuel bedring af situationen.

Onsdag skal Kristian Jensen selv til det østlige Ukraine for at mødes med blandt andet lokalpolitikere, danske OSCE-observatører og humanitære organisationer.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip