Danmark høster stort fra EU's krisefond

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Selv om Danmark er et af de EU-lande, der har fået færrest økonomiske knubs de seneste år, er danskerne også blandt dem, der har været dygtigst til at få del i den særlige EU-støtte, der allerede inden den økonomiske krise blev indført for at hjælpe arbejdere i EU.

- Pengene er til rådighed. Men man kan ikke tvinge medlemslandene til at søge om dem, siger Jonathan Todd, der er talsmand for EU's socialkommissær, László Andor, til Ritzau.

Årsopgørelsen fra Den Europæiske Globaliseringsfond viser, at Danmark sidste år både var det EU-land, der søgte om flest penge fra fonden, og det land der faktisk fik flest penge udbetalt.

Danmark er samtidig det land, der har fået det næsthøjeste støttebeløb per arbejder, og som har bedt om den næststørste støtteandel fra EU's kasse i forhold til, hvor meget landet selv har tænkt sig at give i medfinansiering.

I 2012 var der i alt 11 ansøgninger om støtte. Heraf kom de to fra Danmark - begge til støtte for medarbejdere fra vindmøllefabrikken Vestas.

Det svarer til, at Danmark stod for 24 procent af alle de penge, der blev søgt om i nye ansøgninger sidste år.

Og med ansøgningen om 77.000 kroner per fyret medarbejder er kravet fra de danske Vestas-arbejdere kun overgået af de spaniere, der blev fyret, da bilfabrikken Santana lukkede.

Ser man på de penge, der faktisk kom til udbetaling i 2012, ligger Danmark også helt i top.

I alt 1423 tidligere ansatte på Vestas, Odense Stålskibsværft og elektronikfabrikken Flextronics fik i 2012 tilsammen lidt over 114 millioner kroner for at komme videre. Her er danskerne kun overgået af en østrigsk virksomhed i det beløb, der er udbetalt per person.

Ser man på hele den periode, globaliseringsfonden har eksisteret - fra 2007 til de seneste tal fra august i år - ligger Danmark med i alt 10 ansøgninger på en fjerdeplads over hvilke lande, der har søgt flest gange.

Globaliseringsfonden blev oprettet i 2007 for at støtte europæiske arbejdere, der mistede deres job som følge af, at deres virksomhed flyttede arbejdspladser til udlandet.

I 2009 blev reglerne for støtte ændret, så fonden også kan bruges til at støtte ofre for de seneste års økonomiske krise.

Mens kriselandene Spanien og Irland har gjort hyppig brug af ordningen, har der til dato ikke været en eneste ansøgning fra Grækenland og Cypern.

/ritzau/