Danmark i spidsen for global genforskning

Skrevet af admin

24/07/2015

Mest læste i dag

Danske forskere står i spidsen for et banebrydende internationalt samarbejde, der skal kortlægge sammenhænge mellem sygdom og sjældne mutationer i form af brud på kromosomerne.

Projektet styres fra Københavns Universitet. Det bliver ifølge projektlederen Niels Tommerup et af de mest repræsentative genetiske samarbejder i verden.

Niels Tommerup, der er professor i medicinsk genetik, har sammen med sit forskerhold som de første vist, at tilfældige mutationer i generne har en sammenhæng med en senere sygdomsrisiko på 20 procent. Det er to-tre gange mere end hidtil antaget.

- Vi har kunnet opdage denne øgede risiko, der specielt omfatter udviklingshæmning, autisme og andre hjernesygdomme, takket være de fantastiske registre, som vi kan sammenkoble i Danmark, siger Niels Tommerup.

Dermed er Danmark et af de få steder i verden, hvor denne forskning er mulig. Men med i det globale projekt deltager mere end 160 samarbejdspartnere fra 50 lande kloden rundt.

Projektet har netop fået 4,6 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom.

- Med støtten bliver det muligt for andre lande at sende dna til os, som vi kan undersøge og sammenholde med andre data.

- Bevillingen giver os mulighed for at lave omkring 500 analyser. Men på sigt håber vi at rejse midler til at lave 4-5000 analyser, siger Niels Tommerup.

Det særlige ved projektet er, at stort set alle lande uanset udviklingsgrad kan være med, og at også fattige lande får mulighed for at komme med på det fremadbrusende genforskningstog uden at skulle indløse en dyr billet.

- Det vil medføre en massiv overførsel af teknologi og knowhow til mindre udviklede lande og placere Danmark i centrum af dette netværk, siger Tommerup.

I første omgang er målet at skabe større viden om fejl i genomet. Men på sigt ventes den viden også at føre til udvikling af ny behandling og medicin.

/ritzau/