Danmark kan tjene stort på øget frihandel

Danmark vil kunne høste nærmest enorme økonomiske gevinster, hvis den handelsaftale, som for tiden forhandles mellem Europa og USA, falder på plads.

Det er mindst 15 mia. kroner svarende til op mod 5.000 kroner pr. indbygger og masser af nye job, der venter forude, hvis det bliver nemmere for danske og europæiske virksomheder at afsætte varer og serviceydelser i USA.

Det er handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der anslår dette. Hun var en ivrig modstander af det indre marked i EU, da det blev etableret tilbage i 1992 og satte skub i mere frihandel inden for EU.

»Men jeg er blevet klogere siden da. Det indre marked er en kæmpe succes. Øget handel er en vigtig kilde til at skabe større konkurrence, øget produktivitet og større velstand. Jeg er enig i, at der er store omkostninger forbundet med at have selv små barrierer for fri handel,« siger ministeren.

Hun talte torsdag på en konference i København, der var arrangeret af Produktivitetskommissionen. Her vurderede hun, at en aftale om mere frihandel mellem Europa og USA sandsynligvis lukkes inden for de nærmeste år.

»Det kan løfte velstanden i Europa med 0,8 procent. For Danmark, der handler meget med udlandet, taler vi om et højere tal. Derfor er det vigtigt, at aftalen falder på plads, og det vil sandsynligvis også ske. Fortsætter forhandlingerne som nu, har vi en aftale om to år, og så skal det hele oversættes og indarbejdes, så det kan få fuld virkning om fem år,« siger Pia Olsen Dyhr.

Det danske bruttonationalprodukt er på tæt ved 1.850 mia. kroner, så et løft på 0,8 procent svarer til 15 mia. kroner.

Hun peger dog på en række knaster i forhandlingerne. Europa vil eksempelvis ikke tillade import af hormonkød fra USA, og Frankrig ønsker at beskytte sin film- og musikindustri mod amerikansk dominans. USA er også bagud med at sende offentlige opgaver i udbud. Det sker kun i ni ud af USAs 51 stater.

»Mange stater i USA lever ikke op til reglerne om offentligt udbud af opgaver. Det er ellers noget, som vil åbne store muligheder for den danske sundhedssektor, der er både billigere og mere effektiv end den amerikanske,« siger Pia Olsen Dyhr.

Vicecheføkonom Jørgen Elmeskov fra OECD er enig i, at handel og mere åbenhed er en yderst vigtig kilde til øget produktivitet og vækst. Derfor vil nye aftaler om mere frihandel også med Japan være en stor fordel, fremhæver han.

»Men desværre ser det ud til, at Danmark ikke deltager nok i de internationale værdikæder. Vi er bagud med få af vores produkter til at indgå i andre landes produkter. Vi er også for dårlige til at tiltrække udenlandske investeringer,« siger Jørgen Elmeskov.

Danmark bruger godt nok mange penge på uddannelse, forskning, udvikling og investeringer i eksempelvis nyt software.

»Men Danmark er dårligere til at udnytte disse investeringer end andre lande. Det kan hænge sammen med, at arbejdskraften herhjemme ikke flyttes over i de sektorer, der har den højeste produktivitet. Her er vi langt efter eksempelvis Finland, Sverige og USA. Hvorfor det er sådan er ikke helt oplagt. Danmark plejer jo at rose sig af at have et fleksibelt arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre. Men jobbeskyttelsen i Danmark er faktisk relativt høj. Vi ligger tæt på midten inden for OECD på dette område,« siger Jørgen Elmeskov.

Han peger på øget afregulering af økonomien med færre jobklausuler og mere konkurrence også i den offentlige sektor som mulige veje frem, hvis produktiviteten skal op, og vi skal have fuld glæde af øget frihandel.

Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet vurderer også, at Danmark har et stort potentiale.

»De virksomheder, som handler mest med udlandet, har en produktivitet, der er hele 40 procent højere end resten af erhvervslivet. De åbne virksomheder har også flere højtuddannede ansatte og højere lønninger, så der er store muligheder forbundet med at internationalisere Danmark yderligere,« siger Philipp Schrøder.

Dagens Gossip