Danmark ønsker sanktioner trods våbenhvile i Ukraine

Skrevet af admin

20/02/2014

Mest læste i dag

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fastholder, at der bør indføres målrettede sanktioner mod de personer i Ukraine, som har et direkte ansvar for voldshandlingerne i den tidligere sovjetrepublik for to dage siden.

Det siger han på vej ind til møde i Europaudvalget, hvor Folketingets partier skal diskutere den tilspidsede situation i Ukraine med nu op imod 28 dræbte og 1000 sårede efter tirsdagens sammenstød på Uafhængighedspladsen i Kijev.

- Vi foreslår, at vi nægter indrejsetilladelse til de personer. At vi indefryser de midler, de måtte have i europæiske banker, og overvejer en våbenembargo og måske også andre embargoer over for ting, der kan bruges til at eskalere vold, siger Martin Lidegaard.

Mens Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod sanktionerne, så fastslår Venstres udenrigsordfører Søren Pind, at oppositionens største parti støtter dem, og dermed har regeringen et flertal på plads.

Natten til torsdag blev der ellers indgået en foreløbig våbenhvile i Ukraine, som sammen med sanktionerne senere på dagen også står øverst på dagsordenen ved et hasteindkaldt møde i Bruxelles for EU's udenrigsministre.

Ifølge Martin Lidegaard ændre våbenhvilen ikke på behovet for sanktioner.

- Vi har meget sent i aftes fået besked om, at der er indført en skrøbelig våbenhvile. Det ændre ikke på, at de folk, der har medvirket til vold, allerede bør stå til ansvar.

- Den vigtigste effekt, sanktionerne kan have, er, at de personer, som eskalerer volden, tænker sig om en ekstra gang. Der står mange mennesker i Ukraine og siger, hvilken vej skal vi gå?

- Jeg ønsker at sende det signal, at det ikke er uden omkostninger at vælge voldens vej. Hvis man medvirker til drab og overgreb på civile, så har den en konsekvens, siger Martin Lidegaard.

Enhedslistens europapolitiske ordfører, Nikolaj Villumsen, mener, at Danmark og EU har taget for entydig stilling til fordel for demonstranterne, der ønsker en frihandelsaftale med EU.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, lagde i november EU-aftalen på is for i stedet at indgå i et tættere samarbejde med Rusland.

Spørgsmål: Hvis ukrainerne hellere vil tættere på Rusland end på EU, skal de så ikke have lov til det?

- Ukraine skal bestemme Ukraines fremtid. Det, vi skal sikre er, at de har en fremtid, som ikke ender i blod og vold, siger Martin Lidegaard.

Han understreger, at sanktionerne ikke generelt skal gælde den ukrainske regering, men alene de personer, som direkte har medvirket til voldshandlingerne tirsdag.

/ritzau/