Danmark overså faresignaler ved solenergi

Umiddelbart før Folketinget vedtog den første danske solcellelov, som de seneste uger har givet klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) store problemer, diskuterede tyske politikere en tikkende bombe syd for grænsen: Høj garanteret statsstøtte til solcelleanlæg i kombination med billige kinesiske solceller.

Den cocktail fik i løbet af 2011 det tyske solcellemarked til at eksplodere og koste statskassen mere end 100 mia. kroner over de næste 20 år. Det førte til, at den tyske regering i foråret 2012 diskuterede, hvordan solcelleboomet kunne stoppes.

Havde den danske klima- og energiminister og hans embedsmænd hævet blikket og set syd for grænsen, så kunne en utilsigtet dansk udbygning af solceller for over tre milliarder kroner med stor sandsynlighed være undgået.

Selv om støtteordningerne til solenergi er forskellige i Danmark og Tyskland, er de grundlæggende problemer nemlig de samme:

Prisen på kinesiske solceller er faldet markant, mens statsstøtten ikke er faldet i samme takt.

»Jeg læste om bekymringerne omkring solcelleudbygningen i Tyskland allerede for fire år siden i videnskabelige artikler, og det ville have været en rigtig god idé at inddrage internationale erfaringer i processen med lovgivningsarbejdet. Lige netop det her er vældig sammenligneligt, og bekymringerne i Tyskland var massive. Det er et ekstremt eksempel på, at det havde været en rigtig god idé at se på Tyskland,« siger energiforsker Anders Larsen fra RUC.

2. maj sidste år sagde Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, til DR, at Danmark var i fare for at ramme et »isbjerg« i form af en utilsigtet solcelleudbygning.

I samme indslag blev Martin Lidegaard interviewet.

»Der er ingen støtteordninger, der varer evigt,« sagde han.

I dag forklarer Martin Lidegaard, at han blev opmærksom på de mulige problemer med private solcelleanlæg omkring marts sidste år. Men han og forligskredsen blev enige om ikke at gribe ind, understreger han. Først i november kom indgrebet.

»Desuden mener jeg, det er fuldstændig useriøst at sammenligne, hvad der sker i Tyskland, med det der sker i Danmark,« siger klima- og energiministeren.

Dagens Gossip