Danmark overvåger Rusland fra luften i denne uge

Skrevet af admin

18/08/2014

Dagens topnyheder

Fra mandag til fredag i denne uge flyver danske observatører i fly over Rusland.

Det sker som en del af Open Skies-traktaten og har intet med den aktuelle situation mellem Rusland og Ukraine at gøre.

Det siger oberst Søren Andersen, der er chef for operationsdivisionen hos Flyvertaktisk Kommando.

- Der er ikke nogen tidsmæssig sammenhæng mellem Ruslands konflikt med Ukraine og vores flyvninger. Den flyvning, vi laver i år, blev planlagt i november sidste år. Vi anmelder det først til Rusland meget kort tid før. Det er hele idéen med den her ordning. Det er ren rutine.

- På samme måde modtager vi flyvninger fra Ruslands side over Danmark med få dages varsel, siger han til Ritzau.

Open Skies-traktaten trådte i kraft 1. januar 2002. Den giver de deltagende 34 lande, deriblandt EU-landene, mulighed for at overflyve, observere og fotografere hinandens territorium. Traktaten gælder hele området mellem Vancouver og Vladivostok på den nordlige del af kloden.

Traktaten skal ifølge Flyvertaktisk Kommando bidrage til øget tillid mellem deltagerlandene og dermed en øget sikkerhed i området.

Et land anmelder sin ankomst og den rute, som det ønsker at flyve. Så afstemmer de involverede lande flyvningen.

Når et fly ankommer til det land, hvor det vil lave observationsflyvninger, bliver flyet inspiceret for at se, om sensorer og andet udstyr overholder traktaten.

Personel fra det land, der bliver fløjet hen over, er om bord på flyet. De danske flyvninger foregår altså med russere om bord.

Spørgsmål: Kan det personel, der er om bord, så forbyde at flyve over nogle områder?

- Det kan de inden for det, som er fastsat i traktaten, der som udgangspunkt siger, at man må flyve overalt. Der er nogle få undtagelser, men man har aftalt ruten på forhånd, og jeg kender heller ikke til eksempler på, at man har afveget fra det, siger oberst Søren Andersen.

Spørgsmål: Hvad gør man, hvis man opdager noget, som man synes er mistænkeligt på flyvningen?

- Det gør man ikke noget ved. Hvis man synes, at man opdager noget mistænkeligt, så tager man de billeder, man har, med hjem. Jeg kan heller ikke forestille mig, at man ser noget kontroversielt.

- Der er ikke tale om, at vi kan tælle kampvogne eller scud-missiler. Det hører jo under CFE-traktaten, hvor man decideret besøger en militærinstallation og tæller det materiel op, som installationen har angivet, at man har, siger Søren Andersen.

/ritzau/